Waarom moet ik hier heen?

Op safari gaan is populair. En Zuid-Afrika is één van de beste plekken om dit te doen. Je kunt in alle parken zelf met je huurauto op pad en het overal aanwezige wildlife spotten, maar ook met een spotter op stap. En dan zie je nog meer...

Op safari in Zuid-Afrika is een heerlijk avontuur. Per auto zoek je naar wilde dieren die je kent van televisie. Op safari gaan kan met name in het oosten van het land, al vind je ook diverse private camps in het midden van het land. En zelfs in het westen. Je kunt met je eigen huurauto op safari. Alsook met jeeps van de diverse safari camps. Ik zet in dit artikel alle voordelen en nadelen op een rij.

Met je eigen huurauto of met een gids met een jeep?

In bijvoorbeeld het beroemde Kruger Nationaal Park kun je kiezen. Of je met je eigen huurauto op pad gaat of met een gids en een jeep. Dit geldt voor meerdere nationale parken in Zuid-Afrika. Dit zijn de verschillen tussen een safari met je eigen auto en met een gids. Mijn tip: Doe beiden, zodat je de verschillen zelf ook ervaart. Ik ga bijvoorbeeld het liefst zelf op pad, maar kan intens genieten van een bevlogen gids die met liefde over zijn achtertuin vol met dieren praat.

Met je eigen huurauto op safari

In diverse natuurparken kun je dus ook met je eigen auto op pad. En dat hoeft geen vierwielaangedreven auto te zijn. Daarnaast is je auto net zo goed verzekerd als op een normale weg, omdat dit in de huurvoorwaarden zit. In Kruger bijvoorbeeld heb je talloze verharde wegen. En, hier worden opvallend veel dieren gezien. Waaronder ook roofdieren als leeuwen, jachtluipaarden en bijzondere dieren als de Afrikaanse wilde hond.

Maar het beste is wel een vierwielaangedreven auto. Dan kun je ook de onverharde paden nemen en dus weg rijden van de andere toeristen. Al kun je wel ter plekke vragen waar recent roofdieren zijn gezien, zoals leeuw, luipaard en wilde honden bijvoorbeeld. Al ze een prooi hebben gevangen, gaan ze vaak slapen in de buurt. Zodat jij ze kunt spotten.

Bereid je reis wel goed voor. Zorg dat je een kaart hebt met alle routes door het park dat je bezoekt. En een noodnummer mocht je auto er om wat voor reden dan ook mee ophouden. Of als je in andere problemen komt. Neem wat te drinken en te eten mee, zodat je enige tijd kunt overbruggen.

Ongekende ontmoetingen op safari in Kruger Nationaal Park.
Ongekende ontmoetingen op safari in Kruger Nationaal Park. Corno van den Berg

Met een gids in een jeep op safari

Een andere optie is om in een lodge of safarikamp waar je verblijft safari’s te boeken met een gids, die tevens als chauffeur fungeert. Het is een stuk relaxter, want je hoeft zelf niet te sturen. En ook geen route uit te zoeken. En de gids zal talloze dieren aanwijzen; zijn ogen zijn nu eenmaal meer getraind dan die van jou. Daarnaast zal hij veel dingen vertellen over de dieren, het landschap, de seizoenen en nog tal van andere zaken.

Bij deze excursie hoef je weinig voor te bereiden. Hou er wel rekening mee dat je in een open jeep zit en het in de ochtend fris kan worden. De beste plek om te zitten is linksachter de chauffeur. Dan heb je vrij uitzicht naar voren, waardoor je meer ziet. En je kunt alles van de gids goed verstaan. En hem ook eenvoudig vragen stellen.

Welke dieren kan ik verwachten op safari?

Je kunt de Big Five spotten. Dit kan al met één safari, maar meestal heb je er meerdere voor nodig. Dit zijn de dieren van de Big Five:

Waarbij de luipaard de grootste uitdaging is, al is bijvoorbeeld Kruger Nationaal Park wereldberoemd om zijn vele luipaarden. Door de stroperij van neushoorns is het zien van een neushoorn in het wild tegenwoordig erg bijzonder. En de parkwachters vertellen je ook niet waar de dieren zijn, om zo te voorkomen dat de informatie in verkeerde handen vallen…

Maar ook talloze minder bekende dieren als de Afrikaanse wilde hond, hyena’s, gnoes, zebra’s, giraffes, struisvogels, talloze soorten antilopen en bijvoorbeeld ook het jachtluipaard (of cheetah). En dan heb ik de vogels nog niet eens genoemd. Het is echt te veel om op te noemen.

Wilde honden in Zuid-Afrika.
Wilde honden in Zuid-Afrika.

Hoe ziet een safari er uit?

Er zijn meestal twee safarimomenten per dag: In de vroege ochtend en aan het einde van de middag. De reden hiervoor is simpel: De meeste dieren zijn dan actief, waardoor je kans om iets te zien het grootst is. Daarnaast is het koeler, wat ook voor toeristen idealer is.

Op het heetst van de dag zoeken de dieren rust in de schaduw en zie je dus opvallend weinig. Al kunnen leeuwen als ze hongerig zijn nog steeds op jacht gaan. Terwijl neushoorns ook dan vaak nog gewoon grazen. Dat is het mooie van Moeder Natuur; het is totaal onvoorspelbaar.

Safari in de ochtend

Een safari in de ochtend is magisch. Het is meestal nog koud, of op zijn minst fris. als je met een open jeep gaat moet je je goed aankleden. Al krijg je vaak een deken of je op te warmen. Veel dieren uit de nacht zijn nog actief, terwijl de dagdieren ontwaken en op zoek gaan naar een ontbijtje.

De safari begint meestal bij het krieken van de dag; bij het eerste daglicht. Dan zie je de meeste dieren, dus wees meteen alert op alles wat beweegt. En als je wat ziet bewegen roep je stop, zodat de gids ook kan kijken.

Safari in de middag

De meeste mensen doen twee safari’s op een dag. Waarbij ze rond het middaguur wat uitrusten, uitgebreid gaan lunchen of een middagdutje gaan doen. De middagsafari is iets anders dan de ochtendsafari. Het is vaak nog warm en de dieren komen langzaam weer in beweging. Dit betekent dat je de grootste kans op veel activiteit hebt bij het vallen van de avond.

De roofdieren worden dan weer actief, terwijl ook de grazers gaan eten. Je hebt kans dat olifanten gaan drinken door de warmte, terwijl de nijlpaarden juist het water uit gaan om te gaan grazen. Veel vogels vliegen naar hun nestplek, dus hou ook de hemel in de gaten.

Een sundowner is een Zuid-Afrikaanse gewoonte. Die je meemaakt als je een excursie met een jeep hebt geboekt. Het betekent dat op het moment als de zon ondergaat, de jeep stopt en je wat te drinken krijgt. En te eten. Dit gebeurt op een veilige plek, zodat je ook de jeep kunt verlaten. En bijvoorbeeld foto’s kunt maken. Het is een heerlijke afsluiting van je safari.

Dagsafari

In diverse parken kun je ook op dagsafari. Wat inhoudt dat je vroeg in de ochtend al op pad gaat en doorgaat tot aan de lunch. Deze wordt dan meestal in het park geserveerd op een speciale plek in het park waar je vrij mag rond lopen. Al is het wel opletten, want soms zijn er geen hekken.

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Zuid-Afrika kun je zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Waar kan ik op safari in Zuid-Afrika?

Het mooie is dat je tijdens je rondreis door Zuid-Afrika diverse keren op safari kunt, in totaal andere landschappen. De regel is simpel; hoe vaker je gaat; hoe meer je ziet. Aan jou dus de keus.

Dit zijn de beste plekken om op safari te gaan: