Leeuw en luipaard vechten in boom in Kruger NP

Roofdieren zijn meestal niet de beste vrienden van elkaar. Deze intrigerende video bewijst dat nog maar eens. Sterker nog, ze stelen soms eten bij elkaar.

Een groepje toeristen was op safari in Kruger National Park in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het gebeurde in Londolozi, een natuurreservaat in het Kruger NP. Het gebied staat bekend om zijn luipaarden. 

Tijdens de jeeptocht van de toerist zagen ze een leeuw die omhoog keek naar een boom. En het dier begon plotseling de boom in te klimmen. 

Uniek gevecht in de boom

De leeuwin gaat het gevecht aan met een luipaard, dat haar prooi in de boom had opgehangen. Luipaarden doen dit om andere dieren weg te houden van een vers gevangen prooi. Waaronder hyena’s, maar ook leeuwen.

De beelden zijn indrukwekkend als de twee in de top van de boom het gevecht aangaan. De leeuw is veel groter, maar het luipaard is veel behendiger in een boom. Uiteindelijk breekt de tak en vallen ze beide naar beneden. Maar het zijn katten en komen dus op hun pootjes terecht. Het luipaard gaat ervandoor, want er zijn nog meer leeuwen in de buurt. De leeuwin heeft wat ze wilde; een maaltijd.

Leeuwen klimmen zelden in bomen

Leeuwen klimmen niet vaak in bomen. Het is geen standaard gedrag van dit dier. Al komt het wel voor in diverse nationale parken in Afrika. Lees maar in mijn artikel over leeuwen die in bomen klimmen.

De video is inmiddels al miljoenen keren bekeken. Zet wel je geluid aan, zodat je kunt horen welke katachtige geluiden de roofdieren maken. Machtige beelden, kijk maar.

Bekijk de intrigerende beelden: