Mooiste rondreis in Salzburgerland

De 12 stops die je moet zien!

Het SalzburgerLand is perfect voor een rondreis met de auto. Dit kan met eigen auto en per huurauto vanuit de heerlijke stad Salzburg. De deelstaat in Oostenrijk heeft talloze bezienswaardigheden die je eenvoudig kunt bezoeken. Dit is volgens mij de mooiste 12-daagse rondreis door het SalzburgerLand. Deze trip kun je precies zo doen, maar natuurlijk ook aanpassen naar je eigen wensen. Goede reis!

Ik ben diverse keren in het SalzburgerLand geweest. Naast de bekendere plekken zijn er talloze andere attracties, dorpjes en veel meer om te ontdekken. Wat mij opviel zijn vooral de heerlijke wandelroutes en andere excursies om te doen.

Over deze route

  • Totale lengte: 355 kilometer
  • Reistijd: 7:15 uur
  • Vertrekpunt: Salzburg, Eindpunt: Krimmler Watervallen 

Als vertrekpunt is de stad Salzburg aangehouden. De stad is echt de moeite waard. Deze Road Trip is goed te rijden in 12 dagen tijd, zonder dat je te lang in de auto zit. Waardoor je goed kunt relaxen onderweg. Als je liever meer uitstapjes doet, kan dat ook. Ook deze noem ik in dit artikel.

De beste tips, activiteiten en locaties

Voor een perfecte reis door het SalzburgerLand ben ik op zoek gegaan naar de mooiste locaties om te bezoeken. Dit zijn zowel bekende als minder bekende plekken, maar zeker de moeite waard. Ook heb ik de leukste activiteiten voor je uitgezocht. Hopelijk kun je met alle informatie je perfecte reis plannen naar de bergen.

Vervoer voor je rondreis

Om je perfecte reisroute door de dit gebied te beleven heb je eigenlijk wel een auto nodig. Je kunt in dit deel van Oostenrijk met het openbaar vervoer reizen, maar veel bezienswaardigheden liggen achteraf of zijn simpelweg niet of nauwelijks met de bus of trein te bereiken. Natuurlijk kun je met je eigen auto rijden en zo je reis maken. Deze manier van reizen heb ik aangehouden, waarbij je begint in Salzburg en langzaam naar het westen rijdt, zodat je weer gemakkelijk naar Nederland kunt rijden.

Je kunt ook vliegen op de stad Salzburg en dan een huurauto nemen. Deze zijn niet al te duur, zeker in het voorseizoen of naseizoen. Om een huurauto te boeken kun je terecht bij verschillende aanbieders. Zelf gebruik ik het meest Sunny Cars of Rentalcars.com.

Reisroute voor een 11-Daagse Road Trip

Je vindt hieronder de reisroute die ik zou adviseren als je 12 dagen hebt voor deze reis. Waarbij ik wel diverse locaties heb gekozen, omdat je anders elke dag teveel heen en weer moet rijden. Ik heb de bezienswaardigheden bewust kort gehouden. Ik heb al talloze attracties beschreven in losse artikelen. Deze kun je via links snel bereiken om verder te lezen.

Dag 1 en 2: Aankomst in Salzburg

Afstand van luchthaven: 6 km, 15 minuten

Salzburg in Oostenrijk.

Salzburg wordt ook wel de kleinste wereldstad genoemd. In deze barokke stad werd onder meer Mozart geboren. De binnenstad behoort tot het werelderfgoed van UNESCO en straalt nu nog de rijkdom uit van destijds. Rijkdom die werd vergaard met zout, vandaar de naam. Je kunt hier makkelijk een dag of twee rondlopen en de vele musea bezoeken.
Lees mijn tips voor Salzburg

Dag 3: Eisriesenwelt

Afstand Salzburg - Eisriesenwelt: 48 km, 50 minuten

Eisriesenwelt ©Eisriesenwelt

Eisriesenwelt is de grootste ijsgrot ter wereld. Je vindt hem redelijk in de buurt van Salzburg. De beroemde ijsgrot is eenvoudig te bezoeken met een rondleiding. Eenmaal binnen zul je je verbazen over de zuilen, torens en wallen uit ijs. Je kunt de ietwat steile, maar gave wandeling naar de ingang maken, maar ook met de kabelbaan gaan.
Lees mijn tips voor Eisriesenwelt

Dag 4: Hochkönig

Afstand Eisriesenwelt - Hochkönig: 25 km, 30 minuten

Aan de kruidengids kun je alles vragen.

De Kruidenwandeling Hochkönig is een bijzondere excursie. Je gaat met een gids op zoek naar allerlei kruiden die op de almen in de regio Hochkönig groeien. Daarna krijg je een workshop hoe je de vele kruiden kunt gebruiken om thee te zetten. Maar ook hoe je ze als garnering kunt gebruiken of als zalf bijvoorbeeld.
Lees mijn tips voor de Kruidenwandeling Hochkönig

Dag 5: Flachau en Tappenkarsee

Afstand Hochkönig - Flachau: 30 km, 35 minuten

Mountaincart Flachau.

Bij Mountaincart Flachau rij je in een speciaal gebouwde cart de berg af in Oostenrijk. Het bijzondere karretje heeft dikke wielen, een rem en is opvallend gemakkelijk te besturen. Ook de Rodelbaan Lucky Flitzer is zeer de moeite waard. Deze excursies zijn perfect voor ouders, maar ook voor kinderen. Beide attracties ligt in de regio Flachau.
Lees mijn tips voor Mountaincart Flachau of voor de Rodelbaan Lucky Flitzer

Tappenkarsee

De Tappenkarsee bevindt zich in het hart van de Alpen. Het bergmeer ligt bij de bekende Tappenkarseealm en diverse watervallen. Je kunt via een wandeling het meer in dit deel van de Salzburger Sportwelt bereiken.
Lees mijn tips voor de Tappenkarsee

Dag 6: Liechtensteinklamm

Afstand Flachau - Liechtensteinklamm: 25 km, 30 minuten

De Liechtensteinklamm in Oostenrijk. ©Daniel Kogler

De Liechtensteinklamm is een steile kloof bij St. Johann in Salzburg (het voormalige Sankt Johann im Pongau). De gehele kloof is bijna 4 kilometer lang. Het is daarmee de langste en een van de steilste kloven in de Alpen. De Liechtensteinklamm is dan ook een van de meest bijzondere attracties van het beroemde Grossarltal.
Lees mijn tips voor de Liechtensteinklamm

Dag 7: Raurisertal

Afstand Liechtensteinklamm - Raurisertal: 30 km, 40 minuten

Het Raurisertal.

Het Raurisertal is een bijzonder dal in het Nationalpark Hohe Tauern. In dit deel werd eeuwenlang goud gezocht en gevonden. Mede daarom wordt dit ook wel het Gouden Dal van de Alpen genoemd. Je kunt in de omgeving van Rauris te voet op zoek gaan naar diverse dieren, zoals de bijna uitgestorven lammergier. Ook kun je een bezoekerscentrum bezoeken en meer leren over deze dieren.
Lees mijn tips voor het Raurisertal

Dag 8: Grossglockner Hochalpenstrasse en Nationalpark Hohe Tauern

Afstand Grossglockner Hochalpenstrasse - Krimmler Watervallen: 90 km, 120 minuten

Hochalpenstrasse in de Hohe Tauern.

De Grossglockner Hochalpenstrasse behoort tot de meest beroemde wegen in Europa. De weg voert dwars door het Nationalpark Hohe Tauern en bereikt als hoogste punt 2.504 meter. De Grossglockner Hochalpenstrasse werd in 1935 gebouwd en is in totaal 47,8 kilometer lang. Je passeert daarbij talloze bochten. Bijzonder is het steeds wisselende uitzicht.
Lees al mijn tips voor het Nationalpark Hohe Tauern

Dag 9: Hohe Tauern Panorama Trail

Afstand Nationalpark Hohe Tauern - Krimmler Watervallen: 90 km, 120

Hohe Tauern Panorama Trail in Oostenrijk.

Vandaag kun je heerlijk wandelen in een van de mooiste nationale parken van Europa. Dit is een beroemde wandelroute van 275 kilometer. Je kunt de gehele route in 17 etappes lopen in het machtige Hohe Tauern. Een van de mooiste delen van deze trail zijn etappe 14 en 15. Dan loop je dwars door het dal van Rauris naar het eind van het dal bij Kolm Saigurn.
Lees mijn tips voor de Hohe Tauern Panorama Trail

Dag 10: Seisenbergklamm

Afstand Grossglockner Hochalpenstrasse - Seisenbergklamm: 65 km, 75 minuten

Seisenbergklamm

De Seisenbergklamm is een kloof bij Weißbach bei Lofer. Je kunt in deze kloof heerlijk wandelen over een houten pad om al het natuurgeweld te zien. De kloof werd gevormd in de IJstijd. Het is een heerlijke plek voor een wandeling door de imposante kloof. Onderweg kun je ook een stop maken bij Zell Am See voor een lunch aan het meer bijvoorbeeld.
Lees mijn tips voor de Seisenbergklamm

Dag 11: Habachtal

Afstand Seisenbergklamm - Habachtal: 75 km, 90 minuten

Fietsen in het Habachtal.

Het Habachtal is een dal in het Nationalpark Hohe Tauern. Het dal is de enige plek in Europa waar je smaragd kunt vinden. De Smaragdweg is een wandelroute door het dal met veel informatie over de edelsteen en de omgeving. Je mag zelf op zoek gaan naar smaragd. Maar er zijn veel meer bezienswaardigheden in dit deel van de Wildkogel-Arena.
Lees mijn artikel over het Habachtal

Dag 12: Krimmler Watervallen

Afstand Habachtal - Hochalpenstrasse: 20 km, 40 minuten

De Krimmler Watervallen in Oostenrijk.

De Krimmler watervallen moet je ooit hebben gezien. Hier valt het water met een totale hoogte van 380 meter naar beenden. Waardoor dit een van de hoogste gefaseerde watervallen van Europa is. Je vindt de waterval ligt vlak bij het dorp Krimml. Het is een van de absolute hoogtepunten in het Nationale park Hohe Tauern.
Lees mijn tips voor de Krimmler Watervallen

Win een zomervakantie naar SalzburgerLand!

Wil jij kans maken op een van de zeven(!) zomervakanties die we weggeven? Doe dan mee aan onze prijsvraag. Vul de vraag hieronder in, maak de slagzin af en stuur je inzending in. Je kunt meedoen tot 30 juni 2024. Wie weet laten we jou straks weten dat je een week lang verblijf voor twee personen in een 4**** hotel, inclusief ontbijt en diner hebt gewonnen! Mooi vooruitzicht toch?
Doe mee op de officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 32 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen