blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Op safari gaan in Afrika

Op zoek naar de vele wilde dieren

Een safari in Afrika is verslavend. In een jeep ga je op pad onder leiding van een ervaren gids. En geloof me, een wild dier zien in zijn natuurlijke omgeving is magisch. Let op de heerlijke geluiden om je heen, die vergeet je nooit meer.

Op safari gaan is oog in oog staan met een leeuw, een groepje olifanten of dieren als neushoorn, buffel of andere zeer tot de verbeelding sprekende dieren. De frisse wind in je haar, alle geluiden en de ruigheid van Afrika. Wat wil je nog meer?

In welke landen kan ik op safari?

Je hebt veel keuze. De meeste reizigers kiezen een land op basis van andere dingen die je er kunt doen. Op de pagina's van de landen heb ik daarnaast veel tips staan voor je reis. Dit zijn de populaire landen om op safari te gaan. Kenia, Tanzania, Oeganda, Zambia, Botswana, Zimbabwe, Namibië en Zuid-Afrika

Op safari in Afrika.

Met je eigen huurauto op safari

In diverse landen kun je ook met je eigen huurauto op pad. En dat hoeft geen vierwielaangedreven auto te zijn, al is het wel slim om dit vooraf te checken. Daarnaast is je auto net zo goed verzekerd als op een normale weg, omdat dit in de huurvoorwaarden zit. In de meest natuurparken heb je talloze verharde wegen. En, hier worden opvallend veel dieren gezien. Waaronder ook roofdieren als leeuwen, jachtluipaarden en bijzondere dieren als de Afrikaanse wilde hond.

Maar het beste is wel een vierwielaangedreven auto. Dan kun je ook de onverharde paden nemen en dus weg rijden van de andere toeristen.

Vraag ter plekke waar recent roofdieren of grote kuddes dieren zijn gezien. Als roofdieren een prooi hebben gevangen, gaan ze vaak slapen in de buurt. Zodat jij ze kunt spotten.

Bereid je reis wel goed voor. Zorg dat je een kaart hebt met alle routes door het park dat je bezoekt. En een noodnummer mocht je auto er om wat voor reden dan ook mee ophouden. Of als je in andere problemen komt. Neem wat te drinken en te eten mee, zodat je enige tijd kunt overbruggen.

Met een gids in een jeep op safari

In de lodge of safari kamp waar je verblijft kun je safari’s boeken met een gids, die tevens als chauffeur fungeert. Het is een stuk relaxter, want je hoeft zelf niet te sturen. En ook geen route uit te zoeken. En de gids zal talloze dieren aanwijzen; zijn ogen zijn nu eenmaal meer getraind dan die van jou. Daarnaast zal hij veel dingen vertellen over de dieren, het landschap, de seizoenen en nog tal van andere zaken.

Bij deze excursie hoef je weinig voor te bereiden. Hou er wel rekening mee dat je in een open jeep zit en het in de ochtend fris kan worden. De beste plek om te zitten is linksachter de chauffeur. Dan heb je vrij uitzicht naar voren, waardoor je meer ziet. En je kunt alles van de gids goed verstaan. En hem ook eenvoudig vragen stellen.

Welke dieren kan ik verwachten op safari?

Je kunt de Big Five spotten. Dit zijn de dieren waarop vroeger wordt gejaagd. Dit kan al met één safari, maar meestal heb je er meerdere voor nodig. Dit zijn de dieren van de Big Five:

Waarbij de luipaard de grootste uitdaging is. Door de stroperij van neushoorns is het zien van een neushoorn in het wild tegenwoordig erg bijzonder. En de parkwachters vertellen je ook niet waar de dieren zijn, om zo te voorkomen dat de informatie in verkeerde handen vallen…

Maar ook talloze minder bekende dieren als de Afrikaanse wilde hond, nijlpaard, nijlkrokodil, hyena’s, gnoes, zebra’s, giraffes, struisvogels, talloze soorten antilopen en bijvoorbeeld ook het jachtluipaard (of cheetah). En dan heb ik de vogels nog niet eens genoemd. Het is echt te veel om op te noemen.

Ook de trektochten naar de iconische berggorilla en chimpansee worden safari's genoemd. Deze zijn te voet met een gids.

Hoe ziet een safari er uit?

Olifanten tijdens een safari.

Er zijn meestal twee safari momenten per dag: In de vroege ochtend en aan het einde van de middag. De reden hiervoor is simpel: De meeste dieren zijn dan actief, waardoor je kans om iets te zien het grootst is. Daarnaast is het koeler, wat ook voor toeristen idealer is. 

Op het heetst van de dag zoeken de dieren rust in de schaduw en zie je dus opvallend weinig. Al kunnen leeuwen als ze hongerig zijn nog steeds op jacht gaan. Terwijl neushoorns ook dan vaak nog gewoon grazen. Dat is het mooie van Moeder Natuur; het is totaal onvoorspelbaar.

Safari in de ochtend

Een safari in de ochtend is magisch. Het is meestal nog koud, of op zijn minst fris. als je met een open jeep gaat moet je je goed aankleden. Al krijg je vaak een deken of je op te warmen. Veel dieren uit de nacht zijn nog actief, terwijl de dagdieren ontwaken en op zoek gaan naar een ontbijtje.

De safari begint meestal bij het krieken van de dag; bij het eerste daglicht. Dan zie je de meeste dieren, dus wees meteen alert op alles wat beweegt. En als je wat ziet bewegen roep je stop, zodat de gids ook kan kijken.

Safari in de middag

De meeste mensen doen twee safari’s op een dag. Waarbij ze rond het middaguur wat uitrusten, uitgebreid gaan lunchen of een middagdutje gaan doen. De middagsafari is iets anders dan de ochtendsafari. Het is vaak nog warm en de dieren komen langzaam weer in beweging. Dit betekent dat je de grootste kans op veel activiteit hebt bij het vallen van de avond.

De roofdieren worden dan weer actief, terwijl ook de grazers gaan eten. Je hebt kans dat olifanten gaan drinken door de warmte, terwijl de nijlpaarden juist het water uit gaan om te gaan grazen. Veel vogels vliegen naar hun nestplek, dus hou ook de hemel in de gaten. 

Een sundowner is een Afrikaanse gewoonte. Die je meemaakt als je een excursie met een jeep hebt geboekt. Het betekent dat op het moment als de zon ondergaat, de jeep stopt en je wat te drinken krijgt. En wat snacks. Dit gebeurt op een veilige plek, zodat je ook de jeep kunt verlaten. En bijvoorbeeld foto’s kunt maken. Het is een heerlijke afsluiting van je safari.

Dagsafari

In diverse parken kun je ook op dagsafari. Wat inhoudt dat je vroeg in de ochtend al op pad gaat en doorgaat tot aan de lunch. Deze wordt dan meestal in het park geserveerd op een speciale plek in het park waar je vrij mag rond lopen. Al is het wel opletten, want soms zijn er geen hekken.

Wandelsafari

Een giraf tijdens een wandelsafari.

In sommige parken kun je op wandelsafari. Dit is een safari te voet met een parkwachter. Dit is de meest spannende safari om te doen. De gids heeft een geweer bij zich mocht je in een gevaarlijke situatie terecht komen. Wat af en toe gebeurt met olifanten, buffels of nijlpaarden. 

Ik heb verschillende wandelsafari's gedaan. Het was magisch mooi, maar ook wel eng toen we een groep buffels tegen kwamen. En we achteruit moesten lopen, weg van de groep. Maar dit is wel het echte Afrika. 

Nachtsafari

Ga op nachtsafari in Afrika.

In sommige gebieden kun je op nacht safari. Dit is een heel andere belevenis dan een dag safari. Met veelal andere dieren, al kun je ook dezelfde als overdag tegen komen. Je gaat als het donker wordt op pad en weet niet wat je gaat zien. Een heerlijke belevenis.

Lees mijn tips voor de nacht safari

Dit zijn de beste plekken voor een safari