Mooiste Werelderfgoed

Het hartje laat zien hoe vaak lezers het op hun Bucket List hebben gezet.

TOP 134 LIJST

558

Chinese Muur

De Chinese Muur in China is uniek in de wereld. Via diverse excursies kun je delen van de muur bezoeken. En je kunt wandelen op delen van de muur. Dit kan op talloze plaatsen.

525

Machu Picchu

Machu Picchu is de absolute publiekstrekker van Peru. Deze oude Inca-stad ligt op 2.430 meter hoogte. De ruïnestad is een van de zeven nieuwe wereldwonderen die je ooit moet zien. Dit zijn de bezienswaardigheden van Machu Picchu. Met in dit artikel de beste tips voor je bezoek, het vervoer en accommodaties zodat je dit wereldwonder optimaal kunt beleven. Ontdek alles over de vele bezienswaardigheden.

520

Petra

Petra is een absoluut visitekaartje van bouw- en beeldhouwkunst. Dat al tweeduizend jaar oud is. De stad in Jordanië is één van de recent gekozen Zeven Wereldwonderen. Maar had ook in het oude lijstje niet misstaan. Net als het nabijgelegen, maar veel minder bekende Little Petra. Dit zijn de beste tips voor jouw bezoek aan Petra.

508

Great Barrier Reef

Great Barrier Reef in Australië is uniek op de wereld. Door wetenschappers wordt het liefkozend het grootste organisme op aarde genoemd. De felle kleuren van dit meer dan 2.300 kilometer lange koraalrif wordt zelfs door astronauten vanaf de maan gezien. De koralen, het zand en het heldere water zorgen voor een kleurenspel dat zijn weerga niet kent.Het Great Barrier Reef is perfect om te snorkelen en duiken. Met ongekend veel dieren die je kunt tegen komen. Het is 2.300 km lang en 500.000 jaar oud. Waar tevens talloze eilandjes te vinden zijn.

468

Taj Mahal

De Taj Mahal in India wordt gezien als de ultieme liefdesverklaring. Het is dus geen tempel zoals vaak wordt gedacht, maar een grafmonument. Dit zijn de bezienswaardigheden van deze unieke attractie. Met in dit artikel veel tips voor je bezoek aan de Taj Mahal.

393

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park is een bijzonder natuurpark in de Verenigde Staten. Naast de fraaiste landschappen, vind je hier brullende geisers, diepe kloven, imposante watervallen en opvallend veel wilde dieren. Dit natuurpark is in elk seizoen goed te bezoeken. In dit artikel vind je de leukste excursies om te doen. Dit zijn de beste bezienswaardigheden van Yellowstone National Park.

364

Cinque Terre

Cinque Terre: Dat zijn vijf kleurrijke dorpjes in Italië die op de rotsen zijn gebouwd. De dorpen hebben heerlijke namen als Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Of eigenlijk zes, als je Portovenere er ook bij rekent. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Cinque Terre. En ik geef hierbij enkele excursies om te doen.

339

Niagara Falls

De Niagara Falls zijn wereldberoemd. Deze imposante watervallen liggen op de grens van Canada en de Verenigde Staten. Ze zijn eenvoudig te bezoeken; ook een combi is goed mogelijk. Je hoeft alleen de Rainbow Bridge over. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Niagara-watervallen. Met ook informatie over excursies en tours.

336

Ngorongoro-krater National Park

De Ngorongoro-krater in Tanzania wordt vaak de bron van het leven genoemd. De wereldberoemde vulkaankrater met dezelfde naam telt waarschijnlijk de meeste dieren per vierkante meter in heel Afrika. In het totale beschermde gebied zijn ook extreem oude botten van onze voorouders gevonden.

330

Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden in Ecuador; je moet er ooit voet aan wal hebben gezet. Zoals natuurwetenschapper Charles Darwin dat ook eeuwen geleden deed. Wat hem bracht tot zijn beroemde evolutietheorie. En de Galápagos zijn onlosmakelijk met Darwin verbonden. Hij zette de bijzondere vulkaaneilanden in één keer op de kaart. Dit zijn de unieke bezienswaardigheden van de Galapagoseilanden.

321

Praag

Praag in Tsjechië lijkt wel een groot openluchtmuseum. De Koninklijke Route is bekend, met het Oudestadsplein, de Astronomische Klok, de Kleine Zijde, de Karelsbrug en de Praagse burcht. Waar de Tsjechen met recht trots op zijn. Maar Praag laat vooral zien hoe het verleden soepel overgaat in het huidige leven. De stad telt veel barretjes, restaurants en een uitbundig nachtleven. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Praag.

311

Borobudur

De Borobudur in Indonesië is de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Deze indrukwekkende tempel heeft een bijzonder Nederlands tintje. Je kunt de tempel de gehele dag bekijken. De meeste toeristen bezoeken de Borobudur om de magische zonsopgang te beleven, maar er zijn meer mogelijkheden voor deze excursie. Zoals uit deze tips blijkt. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Borobudur.

308

Terracottaleger

Het Terracottaleger in China is wereldberoemd. Je vindt dit machtige leger van stenen beelden in de stad Xi’an. Het leger is uniek in de wereld.

289

Angkor Wat

Angkor Wat en Angkor Thom zijn de populairste bezienswaardigheid van Cambodja. Het tempelcomplex van Angkor is absoluut een bezoek waard. Dit zijn de belangrijkste attracties van de vele tempels. Ook vind je handige tips voor je bezoek. En de beste excursies.De tempels dateren uit het rijk van de Khmer waarbij er telkens grotere en mooiere exemplaren werden gebouwd. Uiteindelijk leidde dat tot een enorm complex van wel 400 km2 en is Angkor uitgegroeid tot het grootste religieuze complex ter wereld. Dit zijn de bezienswaardigheden van Angkor Wat. Ook heb ik de belangrijkste excursies vermeld voor jouw bezoek.

276

Halong Bay

Halong Bay behoort tot de mooiste plekken in Vietnam. En dit natuurgebied hoort zeker op je rondreis door het land. Maar het is hier ook erg toeristisch merkte ik tijdens mijn reis. Al zijn er zeer rustige lekken.

270

Geirangerfjord

Het Geirangerfjord is het meest bekende fjord van Noorwegen. Dit fjord is eenvoudig te bereiken en biedt goede mogelijkheden om dit natuurwonder te zien tijdens een excursie. Zowel vanaf het water als vanaf de kant. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Geirangerfjord.

264

Yosemite National Park

Yosemite National Park behoort tot de parels van de Verenigde Staten. Dit natuurgebied in Californië heeft ongekend veel natuurschoon. Denk aan steile bergen, uitgestrekte bossen, talloze grootse watervallen en rivieren die het landschap blijven herschikken. Het is een heerlijk wandelgebied, waar je dagen kunt verblijven. Dit zijn de bezienswaardigheden van Yosemite National Park.

262

Marrakech

Marrakech is een populaire stad voor een stedentrip. Het is vooral bekend vanwege de architectuur, het plein Djemaa el Fna, de souk en de verfijnde Marokkaanse keuken van Marokko.

259

Tongariro National Park

Tongariro National Park is een beroemd natuurgebied op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is vooral bekend door de bergen met besneeuwde pieken, felblauwe meren en drie actieve vulkanen. Die bekend werden door de bekende Lord of the Rings films. Het gebied staat ook bekend om de vele mogelijkheden om te wandelen.

258

Plitvice meren

De Plitvice meren zijn magisch. Het is een heerlijke benaming voor de 90 watervallen en 16 meren in het Plitvice Nationaal Park in Kroatië. En de watervallen zijn niet alleen mooi, maar ook bijzonder. De ondergrond bestaat namelijk uit travertijn, een opvallend wit gesteente van kalk. Dit is wildernis in Kroatië en het thuis van Europese wolf en bruine beer. Als mens ben je te gast.

238

Wandel de Santiago de Compostela route

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is wereldberoemd. En populair als meerdaagse wandeltocht. Je volgt dan de route naar het graf van de apostel Jakobus in het stadje Santiago de Compostela in Spanje. Dit zijn de beste tips als je de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wilt lopen.

230

Grand Canyon

De Grand Canyon is de grootste kloof ter wereld. Dit natuurwonder in de Verenigde Staten is een bezoek absoluut waard. Opvallend genoeg blijven veel bezoekers maar een paar uur of zelfs minder op deze unieke locatie. Terwijl je hier juist een paar van de mooiste wandelingen ter wereld kunt maken. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden en excursies in de Grand Canyon.

230

Kilimanjaro beklimmen

De Kilimanjaro beklimmen; deze berg in Tanzania staat al jaren op mijn wensenlijstje. Maar wat is de beste route om de hoogste berg van Afrika te doen? Dit zijn de beste tips om de Kilimanjaro te beklimmen. Met informatie over de bezienswaardigheden onderweg.

217

Komodo Eilanden

De Komodo Eilanden in Indonesië zijn beroemd en berucht. De meeste mensen komen naar deze eilandengroep om de komodovaraan te zien. Maar hier is meer te doen. Dit natuurgebied kun je eenvoudig bezoeken. Tijdens mijn rondreis door Indonesië ben ik hier meerdere dagen geweest. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Komodo Eilanden verzameld. In dit artikel heb ik tevens mijn tips gebundeld voor jouw bezoek aan deze unieke eilanden.

214

Uluru

Uluru, of Ayers Rock, in Australië is misschien wel de beroemdste rots ter wereld. Een kleurrijk monument midden in de woestijn, dat opvallend genoeg een overblijfsel van een zee is. Deze bijzondere plek heeft twee namen; Uluru voor de oorspronkelijke bewoners, de Anangu-aboriginals.De blanken noemden het lang Ayers Rock, maar deze naam wordt bewust niet meer gebruikt. Het is synoniem voor de strijd tussen de rijke geschiedenis en het huidige toerisme middenin de semi-woestijn van Australië.

212

Paaseiland

Paaseiland is een eiland voor de kust van Chili. Met de wereldberoemde beelden van de Moai die hier op talloze plekken te zien zijn. Paaseiland is een eenvoudig te bezoeken. En je kunt de vele bezienswaardigheden te voet vinden via diverse excursies. Waarbij je ook de unieke geschiedenis van de bewoners leert. Een reis naar Paaseiland is anders. En zeer de moeite waard door de mix van cultuur en natuur.Paaseiland behoort tot één van de grootste mysteries ter wereld. Het afgelegen eiland roept nog talloze vragen op bij wetenschappers en toeristen. Zelfs nu is van de 887 wonderlijke beelden op het eiland nog steeds weinig bekend.

211

De Dolomieten

De Dolomieten in Italië is een beroemd gebergte om te ontdekken. Het biedt een bijzondere mix van de Alpen en het Mediterrane leven. De Dolomieten liggen in twee noordelijkste provincies: Zuid-Tirol en Trentino. Volgens velen is het ook het mooiste gebergte ter wereld door de steile pieken. Waar je heerlijk kunt wandelen, voor één dag of meerdere dagen via een huttentocht. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Dolomieten.

201

Drakensbergen

De Drakensbergen in Zuid-Afrika behoren tot de mooiste gebergtes van Afrika. Dit gebergte heette in de taal van de hier levende Zoeloes uKhahlamba, wat staat voor barrière van speren. Het is een mooie omschrijving voor een ruig gebied, dat in het oosten van Zuid-Afrika ligt. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Drakensbergen.

197

Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba. Het historische centrum van Havana kent een rijke geschiedenis. Dit zie je terug in de mix van neoklassieke en barokke monumenten. De oude gebouwen en de oldtimers geven je het gevoel dat de tijd heeft stil gestaan. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen bij de vier pleinen in de oude stad van Havana.

196

Piramiden van Gizeh

De Piramiden van Gizeh in Egypte stonden eeuwenlang desolaat in de woestijn. Maar de stad Caïro rukt op, tot op enkele tientallen meters van de monumenten. Het is synoniem voor de zoektocht van de mens naar de raadselen rondom de Egyptische beschaving. En het toont hoe de moderne wereld de oude wereld inhaalt.

196

Mount Fuji

Mount Fuji is het symbool van Japan. De berg is 3.776 meter hoog. Het is eigenlijk geen berg, maar een slapende vulkaan.

188

La Sagrada Família

La Sagrada Família van Antoni Gaudí is het toonbeeld van Barcelona. De grillig gevormde torens en de ongekend vele decoraties laten een geheel eigen stijl zien. Een stijl die past bij een architect die zowel voor gek als geniaal is versleten. Je kunt de basiliek op diverse manieren bezoeken. Dit zijn de beste tips voor je bezoek.

184

Het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld in New York behoort tot de meest beroemde standbeelden op aarde. En als je naar New York gaat moet je het eigenlijk wel zien. Je kunt de kroon (die grotendeels open is) bezoeken en zo over de stad uit kijken. In het Engels heet hij deftig Statue of Liberty.

183

Grand Canyon van Yellowstone

Grand Canyon van Yellowstone is een immense kloof in Yellowstone Nationaal Park. Deze kloof in de Verenigde Staten toont de omvang van het immense natuurgebied, of eigenlijk de vulkaan die dit gebied ooit was. Het is een heerlijk wandelgebied en perfect voor foto’s. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Grand Canyon van Yellowstone.

179

Jeruzalem

De stad Jeruzalem is overal bekend. De hoofdstad van Israël is een van de absolute bezienswaardigheden in de wereld. De stad herbergt veel religieuze gebouwen, rustieke straten en goede restaurants.

177

Iguazu Falls

Iguazu Falls behoren tot de grootste watervallen op aarde. De Iguazu-watervallen liggen op de grens van Brazilië, Argentinië en Paraguay middenin het regenwoud.De wereldberoemde watervallen van Iguazú worden lokaal ook wel Foz de Iguazú genoemd. En je moet ze zien om te geloven. Hier storten maar liefst 270 (grote en kleine) watervallen zich in de Paraná-rivier. En dat over een lengte van 2.7 kilometer. Het regenwoud er om heen is zeker ook het ontdekken waard.

176

Krakau

Krakau is al jaren een populaire stad in Polen. En met reden, want het historisch centrum van Krakau is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Als je hier rondwandelt begrijp je al snel waarom. Het verleden ligt hier letterlijk nog op straat. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Krakau. Met in dit artikel ook aandacht voor de leukste excursies om te doen.

175

Venetië

Venetië is een stad voor verliefden. De stad in het oosten van Italië is befaamd door de vele kanalen, romantische gondels en een wereldberoemd carnaval. Maar in de stad en omgeving is zoveel meer te doen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Venetië. Met bekende, maar ook onbekende attracties. In dit artikel noem ik ook enkele leuke excursies om te doen.

171

Banff National Park

Banff National Park is een natuurgebied in het westen van Canada. Het is vooral beroemd door het ruige landschap van de Rocky Mountains. Hier kun je wandelen in de bergen, langs meren en gletsjers en kun je talloze wilde dieren tegen komen. In dit artikel vind je informatie over de leukste excursies en tours in het park. Dit zijn de bezienswaardigheden van Banff National Park.

170

Redwood National Park

Redwood National Park is een bijzonder woud in de Verenigde Staten. In dit natuurgebied in Californië vind je de hoogste bomen ter wereld. Het zijn sequoia’s, ook wel kustmammoetboom genoemd. De Latijnse naam is Sequoia sempervirens.

169

Amalfikust

De Amalfikust in Italië is synoniem voor steile kliffen, kleurrijke dorpjes en de heerlijke Italiaanse sfeer. Het is een groep van dorpen ten zuiden van de Golf van Napels. Die elk hun eigen identiteit hebben. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Amalfikust. Met in dit artikel ook enkele excursies die leuk zijn om te doen.

168

Gunung Leuser National Park

Gunung Leuser National Park op Sumatra is een beroemd natuurgebied in Indonesië. Dit is een van de plekken waar de orang-oetan leeft. En jij kunt dit dier zien. Dit zijn de bezienswaardigheden van Gunung Leuser National Park. In dit artikel vind je ook informatie over de beste excursies en tours.

166

Pompeï

Pompeï ligt bij de vulkaan Vesuvius in Italië. Een stad die volledig werd verwoest door een vulkaanuitbarsting. Het is één van de grootste mysteries uit de menselijke geschiedenis. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan Pompeï. Met in dit artikel ook de grootste bezienswaardigheden om te bekijken..

161

Zie de trek van miljoenen monarchvlinders

Miljoenen monarchvlinders die jaarlijks migreren naar een deel van in Mexico. Het gebeurt in de herfst als de insecten meer dan 4.000 kilometer richting het zuiden vliegen. Waar ze dan overwinteren in de dennen- en sparrenwouden.

160

Robbeneiland

Robbeneiland is een eiland voor de kust van Kaapstad. Het is vooral bekend geworden als de plek waar Nelson Mandela jaren in de gevangenis zat in Zuid-Afrika. Een bezoek is intrigerend. Tijdens je bezoek kreeg ik nog meer bewondering voor de inmiddels overleden vrijheidsstrijder. Dit zijn de bezienswaardigheden van Robbeneiland. Met in dit artikel ook veel tips voor de excursie naar het eiland.

159

Hallstatt

Hallstatt is een wereldberoemd plaatsje in Oostenrijk. Het pittoreske dorpje ligt ingeklemd tussen de Halstättersee en de Dachsteinbergen, met de Hallstatt-gletsjer. In China hebben ze zelfs een kopie gebouwd van dit dorp. Dit zijn de bezienswaardigheden van Hallstatt. Met in dit artikel ook de leukste excursies om te doen.

158

Etna vulkaan beklimmen

De Etna beklimmen is een van meest gave excursies in Italië. Hier kun je ervaren hoe Moeder Natuur boos kan worden. Maar de Etna moet je vooral zien en beklimmen. Dan pas krijg je de echte waardering voor deze opvallend actieve vulkaan op het eiland Sicilië. De Etna is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de beste tips om de Etna te beklimmen.

156

Mount Everest

Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. Deze wereldberoemde berg is het symbool van de Himalaya. En je kunt hem beklimmen, maar ook wandelen in de omgeving. Zodat je vanzelf zicht krijgt op deze reus. In een omgeving die magisch mooi is. Met diverse bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Als er één berg tot de verbeelding spreekt is het de Mount Everest wel. Officieel is de berg 8.848 meter hoog, al worden geregeld andere hoogtes genoemd. En dat in een relatief jong gebergte. Dat wel de tien hoogste bergen ter wereld herbergt.

153

Zhangye Danxia Landform Geological Park

Het Zhangye Danxia Landform Geological Park in China is beroemd vanwege de kleurrijke bergen. Het is bijzonder landschap met kleuren als geel, rood en diverse tinten bruin.

148

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel in Frankrijk is een wereldberoemd klein, rotsachtig getijdeneiland. Met daar bovenop een Middeleeuws stadje. Vanaf een afstandje is het net een sprookje. Je kunt hier heerlijk wadlopen, shoppen en foto's maken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden voor je bezoek. En een paar excursies in de stad, maar ook de omgeving.

146

Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is één van de vele kunstschatten in Vaticaanstad. Het behoort tot de Vaticaanse musea. De kapel werd tussen 1475 en 1483 gebouwd in opdracht van Paus Sixtus IV. Naar hem werd de kapel vernoemd.

145

Naerøyfjord

Het Naerøyfjord is een relatief kleine fjord, vergeleken met de andere Noorse fjorden. Dit fjord in Noorwegen het slechts 17 kilometer lang. Maar deze zijtak van het immense Sognefjord is misschien wel de mooiste ter wereld. Lees hier de leukste bezienswaardigheden van het Naerøyfjord.

145

Hawaii Volcanoes National Park

Hawaii Volcanoes National Park op Hawaï is één van de weinige plekken ter wereld waar je een actieve vulkaan kunt aanschouwen. Wat een bijzondere ervaring is. Ik werd er stil van toen ik het lava zich een weg zag zoeken door het landschap.

144

Florence

Florence in Italië is nog steeds één van de grootste cultuursteden ter wereld. Met de toenmalige bankiers van de paus als initiatiefnemers. Met harde hand ontwikkelden zij niet alleen de handelsstad, maar ook hun hobby: kunst. Kunstliefhebbers roemen Florence terecht als één van de grootste cultuursteden ter wereld. Dit zijn de bezienswaardigheden van Florence. Met in dit artikel ook aandacht voor de leukste excursies en tours om te doen.

140

Death Valley National Park

Death Valley in Amerika; de naam zegt genoeg. Deze wereldberoemde plek in Californië is dan ook de op één na heetste plek ter wereld. Al was het hier ooit veel natter. Dit wonderlijke natuurgebied ligt in de Mojave-woestijn in de Verenigde Staten met zijn welgevormde zandduinen, maar er komen opvallend genoeg ook rotsformaties en zelfs kloven voor. Waar ook nu nog indianen leven. En dieren, die zich op extreme manieren hebben aangepast. Waaronder een visje.

140

Daintree National Park

Daintree National Park is een uniek regenwoud aan de oostkust van Australië. Dit natuurgebied is een bijzondere plek om te wandelen in de unieke jungle van het land. Die tot aan de zee loopt. Waarbij je een grote kans hebt om een van de vele bijzondere soorten dieren te ontmoeten. Of meerdere, zoals ik ook had tijdens mijn rondreis hier.

140

Rijstterrassen van Banaue en Batad

De rijstterrassen van Banaue en het nabijgelegen Batad op de Filipijnen zijn wereldberoemd. Ze liggen tegen de steile heuvels en zijn ongekend fraai. Ze zijn perfect voor wandelingen.

133

Toren van Pisa

De Toren van Pisa in Italië behoort tot de wonderlijkste gebouwen op aarde. De reden is simpel; het lijkt alsof hij elk moment kan omvallen. En daarom wordt de stad Pisa in Toscane vaak slechts bezocht voor dit ene monument. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan de Toren van Pisa.

130

Boedapest

Boedapest is perfect voor een stedentrip. En terecht, want deze ruim 2.000 jaar oude stad in Hongarije heeft veel te bieden. De Donau loopt dwars door de stad heen met Boeda op de rechteroever en Pest op de linkeroever.

130

Purnululu National Park

Purnululu National Park is een van de mindere bekende natuurgebieden in Australië. Het landschap heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Veel van de rotsen in dit nationaal park is bijzonder lijken op een bijenkorf. De rotsen zijn in de vorm, én kleuren van bijenkorven,Purnululu wordt ook wel Bungle Bungles genoemd. Het ligt in het noordoosten van Australië en is beroemd vanwege de 300 meter hoge kwarts zandsteenformaties hier.

129

Berlijn

Berlijn is een heerlijke stad in Duitsland. Typisch Duits, maar ook weer niet. Die je eenvoudig zelf kunt ontdekken, er zijn genoeg musea, restaurants en bars die de moeite waard zijn. In een heerlijke relaxte sfeer. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Berlijn, met bekende maar ook minder bekende attracties.

128

Alhambra

Het Alhambra in Granada is het mooiste paleis van Spanje. Hier kun je goed de rijkdom van de Moren zien. Het is nog in een perfecte staat, wat je vanzelf ziet als je het Alhambra bezoekt. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Alhambra, met veel tips voor je bezoek.

125

Torres del Paine National Park

Torres del Paine National Park is wereldberoemd. Dit natuurgebied in Chili staat voor indrukwekkende, iconische, granieten torens (Torres). Die opvallend vaak in een dik wolkendek verkeren. Maar hier vind je ook meren, bergen en gletsjers.

122

Aboe Simbel

Aboe Simbel behoort tot de meest opmerkelijke tempels van de Oude Egyptenaren. De twee tempels in Egypte werden uit een berg gehakt door Ramses II in de 13e eeuw v.Chr. Hij deed dit met name om zichzelf en zijn koningin Nefertari te eren. Maar volgens de verhalen ook om zijn Koesjitische buren onder de indruk te brengen.

120

Stonehenge

Stonehenge in Engeland behoort tot de meest mysterieuze plekken in de wereld. Het is tevens een van meest onderzochte archeologische bouwwerken, waarover nog steeds veel vragen bestaan. Al zijn de meeste wetenschappers er inmiddels over eens waarvoor de stenen cirkel ooit diende.

119

Vallei der Koningen

In de Vallei der Koningen liggen de tombes van beroemde farao's in Egypte. Waaronder Toetanchamon, Amenhotep I, II en III, Thoetmosis I, II, III en IV en Hatsjepsoet. De Valley of the Kings is daarmee een van de belangrijkste monumenten ter wereld.

118

Beklim de Sint-Pieter

De Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad kun je beklimmen. Het eerste deel kan met de lift, maar de laatste honderden treden moet je zelf lopen. Ze zijn smal, scheef en soms om duizelig van te worden. Maar het uitzicht maakt alles goed.

118

Everglades National Park

De Everglades in Florida is eigenlijk niet meer dan een honderd kilometer brede rivier. Die slechts een paar centimeter diep is en extreem langzaam stroomt. Dat zijn de wereldberoemde Glades, zoals de Amerikanen het subtropische gebied liefkozend noemen. Waar je talloze wilde dieren tegen kunt komen. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden en excursies in de Everglades.

117

Little Petra

Little Petra, oftewel Kleine Petra, is een unieke stad in Jordanië. En ja, hij lijkt op zijn grote broer, maar kent minder monumentale gebouwen. Al is de stijl van de Nabateeërs er goed te zien. Maar er is hier wel iets unieks te zien. Weinig toeristen gaan naar Little Petra, maar wie een compleet beeld wil krijgen van het gebied kan deze kleine nederzetting niet laten liggen. De lokale naam is Al Beidha, al wordt die nauwelijks gebruikt. Iedereen zegt Little Petra.

114

Los Glaciares National Park

Los Glaciares National Park is een heerlijk natuurgebied in Argentinië, midden in het wilde Patagonië. Het immense gebied ligt strak ingeklemd tussen steile bergen, uitgestrekte naaldbossen, azuurblauwe smeltwatermeren en eindeloze steppes.

113

Sigiriya: De Leeuwenrots

Sigiriya is de beroemde Leeuwenrots in Sri Lanka. Het is de meest spectaculaire attractie van al het cultureel erfgoed in het land. Deze 200 meter hoge natuurlijk rots middenin de jungle kun je bezoeken. Je kunt eenvoudig een excursie boeken om Sigiriya te bezoeken. Ik heb het gedaan, zowel met gids als op eigen houtje. Daarnaast het ik nog andere tours gedaan rond de Leeuwenrots. Hierbij geef ik je tips voor alle bezienswaardigheden van Sigiriya.

111

Akropolis van Athene

De Akropolis is een 156 meter hoge tafelberg in Athene. Het is het belangrijkste overblijfsel van de Oude Grieken. Je moet deze imposante heuvel bezoeken, maar ook de indrukwekkende omgeving. En je zult begrijpen waarom de Oude Grieken deze plek kozen. Een van de attracties is het wereldberoemde Parthenon. In dit artikel lees je over alle bezienswaardigheden van de Akropolis.

111

Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is letterlijk zo mooi als een sprookje. Het kasteel ligt op een heuvel tussen bossen en wandelpaden in de regio Beieren in Duitsland. Een bezoek kan het gehele jaar, al zijn het voorjaar en de winter (soms met sneeuw) het beste.

109

Bwindi National Park

Bwindi National Park is een beroemd nationaal park in Oeganda. Het is tevens een van de beste plekken in Afrika om de bedreigde berggorilla te zien. In dit deel van Oeganda leeft de helft van gehele wereldpopulatie.

103

Nazcalijnen

De Nazcalijnen in Peru behoren tot de meest bijzondere plekken op aarde. Waar talloze tekeningen van dieren te zien zijn. In de omgeving van Nazca vind je talloze wonderlijke, en vooral immens grote tekeningen op de grond. In totaal zijn er zo’n 800 tekeningen te zien, al is niet alles even duidelijk zichtbaar. Die je het beste vanuit de lucht kan zien. Er worden dan ook talloze rondvluchten met kleine vliegtuigjes aangeboden.

103

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni is een unieke zoutvlakte in Bolivia. En hij is groot, maar vooral ook mooi. En je kunt hem relatief eenvoudig beleven; in een groep of individueel. Dit gebeurt met een jeep of andere vierwielaangedreven auto. Al kun je ook zelf er naar toe rijden met je huurauto. Dit zijn de beste tips en alle attracties zodat je het optimale uit je reis haalt.

100

Dubrovnik

Dubrovnik in Kroatië is volgens velen één van de mooiste steden van de Adriatische kust. Het historische centrum, of eigenlijk de compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik, staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit deel is opvallend klein. En nog in een opvallend goede staat. Een heerlijke plek om te voet te ontdekken.

99

Cappadocië

Cappadocië is een sprookjeslandschap in Turkije. Het gebied is vooral beroemd door de stenen schoorstenen, die er sprookjesachtig uit zien. Je vindt deze stenen pilaren in de vele valleien hier. Die je met name te voet kunt ontdekken. Al zijn er ook genoeg excursies om het bijzondere landschap goed te kunnen zien.

99

Great Zimbabwe Ruïnes

Great Zimbabwe Ruïnes zijn wonderlijke ruïnes van het ooit machtige Zimbabwe. Dit is een mythische plek, waar ooit de Afrikaanse koningen heersten. En, volgens de legendes, leefde hier ook de Queen van Sheba.

98

Wadi Rum

Wadi Rum is de beroemde woestijn van Jordanië. Het is een woestijn, maar een met ongekend veel fraaie rotspartijen. Je kunt hier goed wandelen, overnachten onder de sterrenhemel en simpelweg genieten van het ruige landschap. Dit zijn de belangrijkste attracties om te ontdekken tijdens jouw bezoek.

94

Salamanca

Salamanca in Spanje; hier zijn de Middeleeuwen voelbaar. Al jaren houdt de gemeente met succes de bouw van moderne gebouwen tegen. En de oprichting van een universiteit, al in 1218, bracht een ongekende rijkdom in dit deel van het land. Wat nog te zien is. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Salamanca.

94

Great Smoky Mountains National Park

Great Smoky Mountains National Park is een gebergte in het oosten van de Verenigde Staten. Het ligt op de grens van de staten Tennessee en North Carolina. In dit deel van de Appalachen leven veel wilde dieren. Waaronder opvallend veel zwarte beren, net als veel hertensoorten. De naam komt van de mist die vaak over de toppen van de bergen hangt.

92

Trinidad

Trinidad is heerlijk om in rond te dwalen. Deze stad ademt alles uit wat Cuba zo intrigerend maakt. Een rijk verleden, karakteristieke mensen, klassieke auto’s en muziek.

92

Quebec

De stad Quebec heeft iets, zo kun je het gevoel het beste omschrijven. De sfeer, het verleden en de mensen die er leven. Je kunt hier lekker relaxt rond lopen in een fijne mix van Canada met een fikse Franse invloed. Waarbij je overal Frans en Engels door elkaar hoort. Ontdek de beste attracties en excursies voor je bezoek. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden voor Quebec.

91

Tallinn

Tallinn is de hoofdstad van Estland. Wat niet iedereen weet is dat Talinn een oude Hanzestad is. Om de gehele binnenstad staat een stadsmuur met torentjes, waardoor je je in de middeleeuwen waant. De stad is perfect voor een stedentrip, de oude binnenstad is zeer de moeite waard. Al is het ook een perfecte start voor een rondreis door Estland zoals ik deed. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Tallinn.

90

Ibiza

Het eiland Ibiza in Spanje staat vooral bekend als feesteiland. Maar het biedt veel meer. De ruige kusten, de oude stad en zandstranden zijn ideaal om te wandelen en uit te rusten. En natuurlijk kent het een aangenaam klimaat, waardoor je hier ook bijvoorbeeld goed in de winter kunt vertoeven.

89

Carcassonne

Carcassonne is een van de mooiste stadjes van Frankrijk. Waar je heerlijk kunt dwalen door de vele straatjes. En je ook zeker buiten de vesting lekker kunt lopen. Waarbij je ook de vesting goed kunt zien, en kunt fotograferen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Carcassonne. In dit artikel vind je ook enkele leuke excursies om te doen.

87

Toledo

Toledo in Spanje is een heerlijke stad om op je gemak door heen te slenteren. Waarbij je feitelijk van hoogtepunt naar hoogtepunt loopt. Een populaire route loopt van de Plaza de Zocodover in het oosten van de stad naar het Plaza de San Juan de los Reyes in het westen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Toledo.

86

Siena

Siena is een middeleeuwse stad in Toscane. Op het Piazza del Campo worden twee keer per jaar de beroemde paardenraces gehouden, op 2 juli en 16 augustus. De rest van het jaar kun je genieten van 'La Dolce Vita' (het goede leven) op het terras. Dit is mooi Italië. Dit zijn de bezienswaardigheden van Siena. In dit artikel vind je ook informatie over de excursies die je hier kunt maken.

85

Sintra

Het dorpje Sintra ligt idyllisch bij het Sintra-Cascais Natural Park in Portugal. Het dorpje in het Sintra-gebergte staat vol met paleizen en kastelen, vaak in opvallende kleuren. Het is net een sprookje door al het geel, rood en roze. Dit zijn de bezienswaardigheden van Sintra.

84

Chichén Itzá

Chichén Itzá is een van de meest indrukwekkende overblijfselen uit de Maya-cultuur. Althans, zo staat de ruïnestad in Mexico bekend. Chichén Itzá behoort tot UNESCO-Werelderfgoed. Terecht, dat zul je al snel merken als je er bent. In dit artikel vind je de beste tips voor je bezoek aan Chichén Itzá, met alle bezienswaardigheden. En informatie hoe je de vele toeristen kunt vermijden. Zodat jouw excursie optimaal is.

84

Trevi Fontein

De Trevi Fontein is overbekend. En als je naar Rome gaat, moet je deze fontein eigenlijk wel bezoeken. Maar doe het slim, zodat je deze attractie in optima forma ziet. De lokale naam is Fontana di Trevi, wat je zult merken als je hier rond loopt. dit zijn de beste tips ovor je bezoek aan de Trevi Fontein.

83

Vallei van Viñales

De Vallei van Viñales behoort tot de absolute bezienswaardigheden van Cuba. Deze regio heeft een uniek landschap, waar je goed kunt wandelen en paard rijden.

82

Grote Boeddha van Leshan

De Grote Boeddha van Leshan is een machtig bouwwerk, dat te vinden is in de stad Leshan in Sichuan in China. Het beeld werd op initiatief van de monnik Haitong gehouwen uit de rode bergsteen.

82

Fraser Island

Fraser Island is een uniek eiland aan de oostkant van Australië. Het is het grootste zandeiland ter wereld. Maar het heeft een zeer divers landschap. Met diverse meren, mangroves, tropisch regenwoud en eucalyptusbossen die je kunt ontdekken. En hier leeft het roofdier van Australië, de dingo. Die je hier eenvoudig kunt spotten. Maar ook kun je hier talloze andere dieren tegen komen.

80

Prambanan

Prambanan is de grootste Hindoetempel van Zuidoost-Azië. Maar lang niet alle toeristen kennen het. Als je een rondreis door Indonesië maakt is Prambanan eigenlijk wel verplicht. Dit zijn de bezienswaardigheden voor Prambanan.

78

Durdle Door

Durdle Door is een natuurlijke brug van kalksteen aan de kust van Engeland. Het is een populaire plek bij wandelaars en fotografen. De brug ligt aan de beroemde Jurassic Coast, waar je nog talloze fossielen kunt vinden in de rotsen hier.

78

Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Dit natuurgebied in Botswana is perfect voor een safari. Het is een ultiem natuurgebied met opvallend veel wilde dieren. Die zich meestal opvallend makkelijk laten zien.

77

Salzburg

Salzburg wordt ook wel de kleinste wereldstad genoemd. In deze barokke stad in Oostenrijk werd onder meer Mozart geboren. De binnenstad behoort tot het werelderfgoed van UNESCO en straalt nu nog de rijkdom uit van destijds. Rijkdom die werd vergaard met zout, vandaar de naam. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Salzburg. Met in dit artikel ook de beste excursies om te doen.

77

Hoi An

De stad Hoi An in Vietnam is een perfect voorbeeld van een 15e-eeuwse handelsstad. Waar je zowel zowel Aziatische als buitenlandse invloeden kunt zien. Je kunt hier lekker wandelen, goed shoppen en heerlijk op straat eten.Voor een relaxte reis je af naar Hoi An. Vroeger was de stad een belangrijke havenstad en dat is nog goed te zien aan de statige gebouwen die de stad rijk is. Ik ging meerdere dagen naar Hoi An en genoot met volle teugen. Dit zijn de leukste excursies voor jouw reis.

76

Tikal

Tikal in Guatemala was één van de grootste steden van de Maya’s. Misschien wel de grootste van allemaal. Ook nu nog torenen diverse tempels hoog boven de dichte jungle van Petèn uit.

74

Pamukkale

Pamukkale zijn heetwaterbronnen in het westen van Turkije. De naam betekent ‘katoenen kasteel’; een wonderlijke naam voor een wonderlijke plek. Hier loopt sterk kalkhoudend water via een groot aantal terrassen van een helling.

74

Vier de Dag van de Doden in Mexico

De Dag van de Doden, ookwel bekend also el Día de los Muertos, is een feestdag in Mexico. De lokale bevolking van gelooft dat de zielen van hun geliefden op 1 en 2 november terugkeren op aarde. En dit wordt uitgebreid gevierd. Er zijn in bijna alle dorpen en steden kleurrijke optochten en overal zie je versierde skeletten en schedels.Día de los Muertos is een nationale feestdag in Mexico. Op 1 en 2 november worden overleden kinderen en volwassenen herdacht. Dit gaat gepaard met uitbundige make-up en kleding. En talloze optochten.

74

Het Laatste Avondmaal van Da Vinci

Het Laatste Avondmaal in Santa Maria delle Grazie is wereldberoemd en is te vinden in Milaan. Deze kerk, en het klooster, werden gebouwd in 1492. Het is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Als je naar binnen wandelt zie je al snel waarom.

74

Belize Barrier Reef

Het Belize Barrier Reef is de kroonjuweel van Belize. Het Barrièrerif van Belize is magisch mooi, met kristalhelder water en een ongekend rijk onderwaterleven.

73

Top van de Vesuvius beklimmen

De Vesuvius behoort tot de meest bekende vulkanen op aarde. Deze 1.281 meter hoge vulkaan in het zuiden van Italië wordt gevreesd, maar ook bewonderd. En je kunt hem beklimmen. Het is een heerlijke dagtrip, al kun je de excursie ook in een halve dag doen. Dit zijn de beste tips voor de excursie naar de top van de Vesuvius.

73

Kasteel van Versailles

Het Kasteel van Versailles net buiten Parijs behoort tot de absolute trekpleisters van Frankrijk. En terecht. Je kunt zelf de pracht en praal van het kasteel met de vele vertrekken ontdekken. Vergeet ook zeker de tuinen en landgoederen niet.

72

Atacama Woestijn

In de Atacama Woestijn zijn plekken waar het nooit regent. Op sommige plekken komt zelfs geen leven voor. Een gebied waar je liever niet bent. Maar deze woestijn in het noorden van Chili is uniek. De Atacama Desert moet je zien om te geloven.De hoogste geisers ter wereld. En de hoogste vulkaan ter wereld. Maar ook extreme zoutvlaktes, warmwaterbronnen en woestijndorpjes. Dat is de Atacama ten voeten uit.

72

Mesa Verde National Park

Mesa Verde National Park is een unieke plek in de Verenigde Staten. Op deze archeologische plek kun je veel te weten komen van de bijzondere Anasazi-indianen, die hier ooit leefden. En hun ingenieuze huizen in de rotsen bouwden. Hier krijg je een bijzonder kijkje in de geschiedenis van de Verenigde Staten. En dan met name over de indianen, iets waar niet veel meer van over is.

71

Pyreneeën

De Pyreneeën zijn een gebergte, gelegen op de grens van Frankrijk en Spanje. Het gebergte is maar liefst 430 kilometer lang. Het is ontstaan door de botsing van het Iberische schiereiland en het Europese vasteland. Er zijn 129 pieken met een hoogte van 3.000 meter of meer. Er zijn diverse nationale parken in de Pyreneeën, met opvallend veel wilde dieren. Ook voor wintersport is dit een ideale plek.

71

Berchtesgaden Nationaal Park

Berchtesgaden Nationaal Park is een fraai natuurgebied in Duitsland. In dit bergachtige land heerst Moeder Natuur nog. Het is het enige Duitse nationale park in de Alpen. Maar wel een park dat diverse unieke attracties heeft. Ik heb een aantal leuke excursies in dit artikel genoemd. Dit zijn de bezienswaardigheden van Berchtesgaden National Park.

70

Meteora

Meteora in Griekenland is bekend vanwege de 24 kloosters die hier eeuwen geleden op rotsen werd gebouwd. Vaak honderden meters hoog. En destijds alleen via een paadje met traptreden bereikbaar. Je vindt hier talloze hoge rotspilaren (sommige zijn wel 400 meter hoog) die door erosie zijn verweerd.

67

Delphi

Delphi in Griekenland spreekt tot de verbeelding. Ook nu nog. En het woord orakel komt nog steeds voor in onze taal. Het komt van deze plek, waar je je lot kon horen, door het orakel te raadplegen. Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van het Orakel van Delphi.

66

Snorkelen in Lake Malawi

Snorkelen in Lake Malawi. Dat zoals de naam al doet vermoeden voornamelijk in Malawi ligt. En in Mozambique. En het grenst aan Tanzania. Je moet het eens hebben gedaan om de rijkdom te zien.

65

Kotor

Kotor is een oude havenstad in Montenegro. Dit is een diepe inham in de Adriatische Zee. De oude stad wordt omringd door een vestingmuur en is nog in opvallend goede staat. De binnenstad van Kotor staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

65

Brugge

De stad Brugge is synoniem voor genieten in België. Je kunt hier goed shoppen, lekker eten en genieten van de Belgische gastvrijheid. Daarnaast zijn er diverse excursies, zoals met een boot door de grachten varen.

65

Chitwan National Park

Chitwan National Park is het oudste nationale park van Nepal. Hier kun je op safari om te zoeken naar met name twee dieren; de tijger en Indische neushoorn.

61

Olympia

Wandelen door Olympia in Griekenland is een sport op zich. Het is opvallend groot en heeft natuurlijk nog steeds de link met het grootste sportevenement op aarde. Je kunt struinen door de overblijfselen van de diverse sportaccommodaties die gebouwd werden voor de Olympische Spelen.

61

Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru National Park is beroemd in Kenia. Het meer wordt in het Nederlands ook vaak Nakurumeer genoemd. Lake Nakuru is één van de beroemde meren van de Grote Slenk, zoals dit deel van Afrika wordt genoemd. Het is een belangrijke plek voor veel dieren. Sommigen komen hier alleen wat drinken, anderen leven hier.

59

Palenque

Palenque behoort tot de meest imposante steden van de Maya’s in Mexico. Palenque wordt alom geprezen om zijn beeldhouwwerk, Maya-architectuur en muurtekeningen. En de beroemdste koning van allemaal: Pakal de Grote.

59

Vilnius

Vilnius in Litouwen is een perfecte stad voor een (goedkope) stedentrip. De stad heeft een rijke historie die nog goed te zien is aan bijvoorbeeld de architectuur. Ook kun je er goed shoppen en lekker eten, want Litouwen kent een eigen keuken.

58

Mexico-Stad

Mexico-Stad is de hoofdstad van Mexico. De miljoenenstad ligt in het midden van het land. Het is een immense stad, waar bijna 10 miljoen mensen leven. Het is een levendige stad, met de karakteristieke Volkswagen Kevers als taxi, het lekkere eten rond de Zocalo, het wereldberoemde plein.De hoofdstad kent een tumultueus verleden. Op de ruïnes van de Azteekse stad Tenochtitlan bouwden de Spanjaarden in de 16e eeuw de huidige stad.

58

Blue Hole Belize

De Blue Hole in Belize spreekt tot de verbeelding. Dit gat in de oceaan is maar liefst 300 meter breed en 124 meter diep. Je kunt de Blue Hole bezoeken.

57

Okapi Wildlife Reserve

In het Okapi Wildlife Reserve in de Democratische Republiek Congo kun je unieke dieren zien. Dit is de beste plek om de extreem zeldzame okapi te zien. Het dier is een bijzonder familielid van de giraffe.Met geluk zie je ze in het wild, maar het kan ook in het nabijgelegen wildpark. Hier worden dieren opgevangen die in de problemen zijn gekomen.

56

Paestum

Paestum was ooit een belangrijke stad toen de Grieken de baas waren in het zuiden van Italië. Het is een archeologische vindplaats die bekend staat om zijn uitzonderlijk goed bewaarde oude Griekse tempels. Je vindt hier talloze herinneringen aan de rijkdom van de Oude Grieken. Dit zijn de bezienswaardigheden van Paestum.

56

Jurassic Coast

De Jurassic Coast is een 155 kilometer lang kustgebied in Engeland. Het is zeer geschikt om te wandelen. Je start bij Orcombe Point bij Exmouth in East Devon en loopt naar Old Harry Rocks bij Swanage in East Dorset, of andersom natuurlijk. Je komt genoeg dorpjes tegen om te overnachten en om boodschappen te doen. En ook om lokaal even lekker te eten en wat te drinken. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Jurassic Coast.

53

Quito

Quito is met recht de hoofdstad van Ecuador. De oude binnenstad van Quito is niet voor niets als eerste stad op de lijst met werelderfgoed van UNESCO gezet. Dit was al in 1978. Quito heeft het grootste oude stadshart van heel Zuid-Amerika. Dat overigens nog in opvallend goede staat is. Het is een heerlijke plek om te eten, drinken en rond te slenteren. Ontdek de beste tips met bezienswaardigheden voor jouw bezoek. En vind je in dit artikel veel informatie over excursies in en rond Quito.

52

Olympic National Park

Olympic National Park behoort tot de absolute natuurparels van de Verenigde Staten. Het is ruig en ongekend rijk aan leven. Dit zijn de gematigde regenwouden. Met veel neerslag, maar dus ook veel begroeiing, watervallen en meer. En dat alles vlakbij de stad Seattle in het westen van Amerika.

51

Djenné

Djenné is een beroemde stad in Mali. Als je hier naar toe reist kom je vanzelf intrigerende bezienswaardigheden tegen. Neem de tijd voor deze stad. Het bruist, er is ongekend veel te zien en het is extreem kleurrijk.

47

Karnak

De Tempels van Karnak in Luxor is een immens complex. Het is één van de grootste in Egypte. Dit complex hoort op je lijst als je hier rondreist. De talloze gebouwen zijn gemaakt ter ere van de oergod Amon, godin Moet en hun kind Chonsoe.

46

Mammoth Cave National Park

Mammoth Cave National Park is een ongekend groot grottenstelsel in de staat Kentucky in de Verenigde Staten. Je kunt een deel van de grotten verkennen via een rondleiding. Dit gaat met een gids, die je veel uitleg geeft over de vele gangenstelsels. Veel ervan zijn met elkaar verbonden.

46

Lalibela

Lalibela in Ethiopië is beroemd vanwege 11 uit rotsen gehouwen kerken. Ze werden begin 13e eeuw gemaakt in opdracht van de toenmalige koning Lalibela. Deze kerken worden nog volop gebruikt door gelovigen. Jij kunt ze bezoeken tijdens een excursie.

43

Efeze

Efeze behoort tot de meest belangrijkste monumenten in Turkije. Wie door Efeze loopt zal zich verbazen. Je ziet hier tempels, amfitheaters, huizen en nog veel meer. Efeze was oorspronkelijk een groep inheemse nederzettingen, maar groeide later uit tot een complete stad. En het is oud, Efeze is gebouwd rond 1100 voor Christus. De restanten zijn meer indrukwekkend. Wat je zult zien als je het bezoekt.

39

Matobo Hills

Matobo Hills in Zimbabwe zijn granieten rotsen, die opvallend groot en rond zijn. Dit Werelderfgoed is tevens bekend vanwege dieren, zoals neushoorns. Ook vind je hier rotstekeningen van onze voorouders.