Lijst met de 150 mooiste natuurgebieden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Mooiste natuurgebieden

De hartjes geven aan hoe vaak iemand het op zijn Bucket List heeft gezet.

TOP 215 LIJST

402

Serengeti National Park

Het Serengeti National Park in Tanzania is wereldberoemd. Deze vlakte vol met savanne is de thuisbasis van de Big Five. In dit landschap van savannes heb je ook de beste kans om een jachtluipaard op je jeep te krijgen. Ontdek de bezienswaardigheden voor je bezoek aan de Serengeti. Met talloze excursies om te doen.

388

Victoria-watervallen

De Victoria-watervallen worden in populair Engels Vic Falls genoemd. De immense watervallen liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe. Het water van de beroemde Zambezi-rivier stort zich hier met veel geweld naar beneden. En jij kunt ze bezoeken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden. Daarnaast kun je kiezen uit diverse leuke excursies.

354

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park in de Verenigde Staten is een plek van superlatieven. Binnen de grenzen liggen maar liefst 300 geisers, waaronder de grootste ter wereld. Maar je vindt hier ook 10.000 warmwaterbronnen en honderden gasbronnen. Dat is meer dan de helft van alle geothermische activiteit ter wereld.

350

Pragser Wildsee / Lago di Braies

Pragser Wildsee wordt ook vaak Lago di Braies genoemd. Dit is het grootste natuurlijke meer van de Dolomieten. Zoals alles in de Dolomieten worden hier twee talen gesproken. De Italiaanse naam is Lago di Braies, in het Duits is het Pragser Wildsee. Beide namen worden veel gebruikt voor dit wonderlijke meer in de Dolomieten in Italië.

342

Kruger National Park

Kruger National Park is misschien wel het meest beroemde natuurpark ter wereld. Dit natuurpark in Zuid-Afrika is een ideale plek voor safari, inclusief de Big Five. Bijzonder is dat je met je eigen auto of huurauto het park in mag.

328

Bryce Canyon

Bryce Canyon is volgens velen het mooiste natuurpark van de Verenigde Staten. Dit is eerder een sprookjeslandschap dan een natuurgebied. Hier is Moeder Natuur los gegaan met het creëren van een heerlijk landschap. Dat je goed wandelend kunt verkennen.

316

Ngorongoro-krater National Park

De Ngorongoro-krater in Tanzania wordt vaak de bron van het leven genoemd. De wereldberoemde vulkaankrater met dezelfde naam telt waarschijnlijk de meeste dieren per vierkante meter in heel Afrika. In het totale beschermde gebied zijn ook extreem oude botten van onze voorouders gevonden.

301

Niagara Falls

De Niagara-watervallen zijn wereldberoemd. Deze imposante watervallen ligt op de grens van Canada en de Verenigde Staten. Ze zijn eenvoudig te bezoeken; ook een combi is goed mogelijk. Je hoeft alleen de Rainbow Bridge over.De Niagara Falls zoals ze vaak lieflijk worden genoemd, moet je eens in je leven hebben gezien. Of eigenlijk beleefd. Je moet het water horen en voelen, alsook de brute de kracht van de watermassa ervaren. Al is het wel zinvol je bezoek goed voor te bereiden. Zowel voor het Canadese deel als voor het Amerikaanse deel. Hierbij de beste tips voor de Niagara-watervallen.

296

Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden; je moet er ooit voet aan wal hebben gezet. Zoals natuurwetenschapper Charles Darwin dat ook eeuwen geleden deed. Wat hem bracht tot zijn beroemde evolutietheorie. En de Galápagos zijn onlosmakelijk met Darwin verbonden. Hij zette de bijzondere vulkaaneilanden in één keer op de kaart.

283

Tafelberg bij Kaapstad

De Tafelberg, ook bekend als Table Mountain, bij Kaapstad is slechts 1.086 meter hoog. Maar het is een absoluut icoon in de wereld.

274

Tasmanië

Tasmanië is een uniek eiland zo’n 200 kilometer ten zuiden van Australië. Het eiland herbergt talloze bijzondere dieren, oeroude hoge bomen en endemische planten.

246

Tongariro National Park

Tongariro National Park is een beroemd natuurgebied op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is vooral bekend door de bergen met besneeuwde pieken, felblauwe meren en drie actieve vulkanen. Die bekend werden door de bekende Lord of the Rings films. Het gebied staat ook bekend om de vele mogelijkheden om te wandelen.

245

Yosemite National Park

Yosemite National Park behoort tot de parels van de Verenigde Staten. Dit natuurgebied heeft ongekend veel natuurschoon. Denk aan steile bergen, uitgestrekte bossen, talloze grootse watervallen en rivieren die het landschap blijven herschikken. Het is een heerlijk wandelgebied, waar je dagen kunt verblijven.

236

Spitsbergen

Spitsbergen is een gebied vol gletsjers, bergmassieven en ijzige kusten. Waar je als mens klein voelt. En het is een plek met een groot Nederlands verleden. De Noren noemen het Svalbard.En, Spitsbergen is de beste plek in Europa om ijsberen te zien. Deze eilandengroep ligt in de Noordelijke IJszee, zo'n 500 km ten noorden van Noorwegen. Een onvriendelijk gebied voor mensen met een indrukwekkend decor.Hier kun je goed zien hoe een arctisch gebied zich kan ontwikkelen. Gedurende de laatste ijstijd is het land onder het ijs bedolven geweest. Maar als de harde klimatologische omstandigheden veranderen veert het land op. Een proces dat nog steeds door gaat, ook nu nog wordt de zeebodem opgestuwd.

225

Plitvice meren

De Plitvice meren zijn magisch. Het is een heerlijke benaming voor de 90 watervallen en 16 meren in het Plitvice Nationaal Park in Kroatië. En de watervallen zijn niet alleen mooi, maar ook bijzonder. De ondergrond bestaat namelijk uit travertijn, een opvallend wit gesteente van kalk. Dit is wildernis in Kroatië en het thuis van Europese wolf en bruine beer. Als mens ben je te gast.

221

Jigokudani Snow Monkey Park

Jigokudani Snow Monkey Park zal je misschien niet veel zeggen. Maar apen die genieten in een heetwaterbron in Japan wel. Het bestaat echt.

218

Milford Sound

Milford Sound is de attractie van de Fiordland National Park. Het is een ideale plek om te wandelen, kajakken en wilde dieren spotten. En voor een cruise door de fjorden. De naam is afkomstig van Milford Haven, een voormalig stadje in Wales. Dit fjord snijdt 22 kilometer het ruige landschap van Nieuw-Zeeland. Met de beroemde Mitre Peak.

216

Kilimanjaro beklimmen

De Kilimanjaro beklimmen; deze berg in Tanzania staat al jaren op mijn wensenlijstje. Maar wat is de beste route om de hoogste berg van Afrika te doen? Dit zijn de beste tips om de Kilimanjaro te beklimmen. Met informatie over de bezienswaardigheden onderweg.

209

Grand Canyon

De Grand Canyon is de grootste kloof ter wereld. Dit natuurwonder in de Verenigde Staten is een bezoek absoluut waard.

203

Komodo Eilanden

De Komodo Eilanden in Indonesië zijn beroemd en berucht. De meeste mensen komen naar deze eilandengroep om de komodovaraan te zien. Maar hier is meer te doen.

191

Drakensbergen

De Drakensbergen in Zuid-Afrika behoren tot de mooiste gebergtes van Afrika. Dit gebergte heette in de taal van de hier levende Zoeloes uKhahlamba, wat staat voor barrière van speren. Het is een mooie omschrijving voor een ruig gebied, dat in het oosten van Zuid-Afrika ligt.

187

De Dolomieten

De Dolomieten; een naam die bij veel reizigers iets bijzonders op roept. Dit gebergte biedt een heerlijke mix van de Alpen en het Mediterrane leven. De Dolomieten liggen in twee noordelijkste provincies van Italië: Zuid-Tirol en Trentino. Hier gaan alpiene tradities hand in hand met de Italiaanse levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen.

172

Hallerbos: Zie de bloemenzee

Het Hallerbos bij Halle in België is wereldberoemd door de jaarlijkse bloei van wilde hyacinten. Deze kleurrijke bloemen worden ook wel boshyacint genoemd. Je moet het zien om het te geloven. De bodem kleurt blauw en het levert heerlijke foto's op.

160

Palawan

Palawan is een beroemde groep eilanden op de Filipijnen. Het is synoniem voor witte stranden, palmbomen, lagunes, steile rotsen en koraalriffen. Oh, en kristalhelder water.

160

Gunung Leuser National Park

Gunung Leuser National Park op Sumatra is een beroemd natuurgebied in Indonesië. Dit is een van de plekken waar de orang-oetan leeft. En jij kunt dit dier zien.

158

Redwood National Park

Redwood National Park is een bijzonder woud in de Verenigde Staten. In dit natuurgebied in Californië vind je de hoogste bomen ter wereld. Het zijn sequoia’s, ook wel kustmammoetboom genoemd. De Latijnse naam is Sequoia sempervirens.

156

Fiordland National Park

Fiordland National Park is een ruig natuurgebied in Nieuw-Zeeland. De fjorden zijn wereldberoemd, maar je vindt hier ook watervallen, rivieren, meren en bossen. Vol met bijzondere wilde dieren als kiwi, kea, takahe, pukeko en weka. En pinguïns en glimwormen. Het is daarnaast één van de beste wandelgebieden ter wereld.

155

Iguazu Falls

Iguazu Falls behoren tot de grootste watervallen op aarde. De Iguazu-watervallen liggen op de grens van Brazilië, Argentinië en Paraguay middenin het regenwoud.De wereldberoemde watervallen van Iguazú worden lokaal ook wel Foz de Iguazú genoemd. En je moet ze zien om te geloven. Hier storten maar liefst 270 (grote en kleine) watervallen zich in de Paraná-rivier. En dat over een lengte van 2.7 kilometer. Het regenwoud er om heen is zeker ook het ontdekken waard.

151

Krka Watervallen

De Krka Watervallen zijn eigenlijk Krka Nationaal Park, een heerlijk natuurgebied in Kroatië. Wie hier rondloopt zal in totaal zeven watervallen zien, of eigenlijk meertjes die in elkaar overlopen via watervallen.

151

Mount Everest

Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. Deze wereldberoemde berg is het symbool van de Himalaya. En je kunt hem beklimmen, maar ook wandelen in de omgeving. Zodat je vanzelf zicht krijgt op deze reus. In een omgeving die magisch mooi is. Met diverse bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Als er één berg tot de verbeelding spreekt is het de Mount Everest wel. Officieel is de berg 8.848 meter hoog, al worden geregeld andere hoogtes genoemd. En dat in een relatief jong gebergte. Dat wel de tien hoogste bergen ter wereld herbergt.

147

Zhangye Danxia Landform Geological Park

Het Zhangye Danxia Landform Geological Park in China is beroemd vanwege de kleurrijke bergen. Het is bijzonder landschap met kleuren als geel, rood en diverse tinten bruin.

146

Kakadu National Park

Kakadu National Park is een ruig natuurgebied in het noorden van Australië. Je kunt hier op safari om talloze wilde dieren te zien. Maar ook een duik nemen in de rijke Aboriginal cultuur. Een bezoek aan Kakadu National Park is bijzonder.Dit natuurgebied is het beste voorbeeld van de rijkdom die Australië telt. Hier is het leven van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, goed te zien. Daarnaast is het een trekpleister voor allerlei soorten dieren.

145

Caño Cristales-rivier

De Caño Cristales-rivier in Colombia is uniek. Elk jaar is hier in de zomer iets bijzonders te zien. Een groot deel van de rivier verandert dan in een levend schilderij. De bodem van de rivier verandert in diverse kleuren, waardoor dit bijna onaards lijkt.

145

Shark Bay

Shark Bay is synoniem voor een bijzonder rijk natuurgebied in Australië. Het is de beste plek ter wereld om zeekoeien in het wild te zien. En dat trekt weer haaien aan. Ook dolfijnen (tuimelaars) laten zich veelvuldig zien. Dit zijn de bezienswaardigheden van Shark Bay.

144

Banff National Park

Banff National Park in het westen van Canada is wereldberoemd. Dit komt voor door het woeste landschap van de Rocky Mountains. Hier kunnen je ogen verdwalen in de bergen, meren, gletsjers en talloze wilde dieren als bewoners.

136

Hawaii Volcanoes National Park

Hawaii Volcanoes National Park op Hawaï is één van de weinige plekken ter wereld waar je een actieve vulkaan kunt aanschouwen. Wat een bijzondere ervaring is. Ik werd er stil van toen ik het lava zich een weg zag zoeken door het landschap.

133

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud in Duitsland is wereldberoemd geworden door de sprookjes van de gebroeders Grimm. Ook nu nog spreekt het tot de verbeelding. Het is een uitgestrekt gebergte met opvallend veel bossen van dennen- en sparrenbomen. Dit zijn de beste tips voor het Schwarzwald, zoals de Duitsers het noemen.

132

Daintree National Park

Daintree National Park is een uniek regenwoud aan de oostkust van Australië. Dit natuurgebied is een bijzondere plek om te wandelen in de unieke jungle van het land. Die tot aan de zee loopt. Waarbij je een grote kans hebt om een van de vele bijzondere soorten dieren te ontmoeten. Of meerdere, zoals ik ook had tijdens mijn rondreis hier.

131

Death Valley National Park

Death Valley in Amerika; de naam zegt genoeg. Deze wereldberoemde plek in Californië is dan ook de op één na heetste plek ter wereld. Al was het hier ooit veel natter. Dit wonderlijke natuurgebied ligt in de Mojave-woestijn in de Verenigde Staten met zijn welgevormde zandduinen, maar er komen opvallend genoeg ook rotsformaties en zelfs kloven voor. Waar ook nu nog indianen leven. En dieren, die zich op extreme manieren hebben aangepast. Waaronder een visje.

127

Sequoia National Park

In Sequoia National Park in de Verenigde Staten voel je je nietig. Hier staan honderden sequoia’s, die bekend staan als de dikste en hoogste bomen ter wereld. Het is tevens een van de oudste parken in de Verenigde Staten. Ontdek de beste attracties van het machtige Sequoia National Park.

127

Hwange National Park

Hwange National Park is ideaal voor een safari. Dit immense natuurgebied in Zimbabwe herbergt de Big Five en nog veel meer dieren. Het is vooral beroemd vanwege de vele olifanten, maar je hebt ook een redelijke kans op Afrikaanse wilde honden bijvoorbeeld.

125

Purnululu National Park

Purnululu National Park is een van de mindere bekende natuurgebieden in Australië. Het landschap heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Veel van de rotsen in dit nationaal park is bijzonder lijken op een bijenkorf. De rotsen zijn in de vorm, én kleuren van bijenkorven,Purnululu wordt ook wel Bungle Bungles genoemd. Het ligt in het noordoosten van Australië en is beroemd vanwege de 300 meter hoge kwarts zandsteenformaties hier.

121

Joshua Tree National Park

Joshua Tree National Park is een natuurgebied in de Verenigde Staten. Het ligt middenin de Mojave-woestijn. Het landschap van Joshua Tree National Park is vaak gebruikt om het Wilde Westen te laten zien. En terecht, want dit is ruig Amerika.

116

Torres del Paine National Park

Torres del Paine National Park is wereldberoemd. Dit natuurgebied in Chili staat voor indrukwekkende, iconische, granieten torens (Torres). Die opvallend vaak in een dik wolkendek verkeren. Maar hier vind je ook meren, bergen en gletsjers.

116

Jasper National Park

Jasper National Park ligt in het westen van Canada. Dit is volgens velen de Rocky Mountains op hun best; ruig, wild en elke keer anders. Zowel te voet als met de auto heb je een grote kans om dieren te spotten. En dat alles dus in een bijzonder fraai landschap.

114

Gorges du Verdon

Gorges du Verdon in Frankrijk is de bekendste en grootste kloof van Europa. Uitgesleten door een rivier over een lengte van 25 kilometer. De rotswanden zijn tot wel 700 meter hoog en zeer imposant. Het is een geliefd gebied bij bergbeklimmers en natuurliefhebbers.

113

Kaudulla National Park

Kaudulla National Park is niet het meest bekende natuurgebied van Sri Lanka. Iets wat onterecht is. Kenners weten dat dit de beste plek is om een Aziatische olifant in het wild te zien. Sterker nog, ik zag er honderden. De dieren komen dagelijks naar het water om te eten van het verse gras. En om te relaxen wat overduidelijk te zien is.

113

Alaska

Alaska is de meest ruige staat van de Verenigde Staten. Waar je heerlijk kunt reizen. Met talloze bekende natuurgebieden. Waar je opvallend vaak oog in oog met wilde dieren komt te staan.

112

Everglades National Park

De Everglades in Florida is eigenlijk niet meer dan een honderd kilometer brede rivier. Die slechts een paar centimeter diep is en extreem langzaam stroomt. Dat zijn de wereldberoemde Glades, zoals de Amerikanen het subtropische gebied liefkozend noemen.

112

Bunaken National Park

Bunaken National Park is een beroemd maritiem park in Indonesië. Met meer dan 3.000 soorten vis alsook de doejong, een soort zeekoe, is het een bijzondere plek.

109

Hohe Tauern National Park

Het Hohe Tauern National Park kent talloze attracties, met onder meer de hoogste berg van Oostenrijk. En de langste gletsjer van de Oostalpen: de 9 km lange Pasterzengletsjer. Populair zijn ook de talloze watervallen, waarvan sommige behoren tot de grootste van Europa.

109

Yala National Park

Yala National Park moet eigenlijk wel op je lijst voor een rondreis door Sri Lanka. Tijdens een safari door dit natuurgebied heb je een grote kans om bijzondere dieren te zien. En dan met name het Luipaard. Ik ging op excursie naar Yala National Park en was aangenaam verrast.

108

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park in Zambia wordt door experts geroemd vanwege de natuurlijke rijkdom. South Luangwa behoort tot de beste natuurparken voor een safari. Je hebt hier een goede kans op het zien van een ongekend groot aantal verschillende dieren tijdens je safari.

105

Los Glaciares National Park

Los Glaciares National Park is een heerlijk natuurgebied in Argentinië, midden in het wilde Patagonië. Het immense gebied ligt strak ingeklemd tussen steile bergen, uitgestrekte naaldbossen, azuurblauwe smeltwatermeren en eindeloze steppes.

105

Bwindi National Park

Bwindi National Park is een beroemd nationaal park in Oeganda. Het is tevens een van de beste plekken in Afrika om de bedreigde berggorilla te zien. In dit deel van Oeganda leeft de helft van gehele wereldpopulatie.

103

Watkins Glen State Park

Watkins Glen State Park is een wonderlijk natuurgebied in de Verenigde Staten. Het is vooral bekend bij Amerikanen, maar bij internationale reizigers veel minder. Het park omvat de Glen-rivier, die zich hier in ruim 3 kilometer door een kloof wringt. Deze kloof is ontstaan in de laatste IJstijd.

102

Boheems Zwitserland Nationaal Park

Boheems Zwitserland Nationaal Park in Tsjechië is bijzonder. Dit natuurgebied is ruig en perfect om te wandelen. De lokale naam is Národní Park České Švýcarsko. Al wordt de Engelse naam ook gebruikt: Bohemian Switzerland National Park. Met name voor toeristen.

101

Namib-Naukluft National Park

Naukluft Namib National Park omvat een groot deel van de Namib. Dit is de oudste woestijn ter wereld. Dit nationaal park herbergt het belangrijkste en mooiste deel. Deze zandbak is extreem droog, maar toch leven er veel dieren. Je vindt dit natuurgebied in het westen van Namibië.

98

Monument Valley

Monument Valley in de Verenigde Staten is uniek. Deze plek moet je eigenlijk wel bezoeken tijdens je rondreis door het westen van Amerika. Het is een bijzondere plek met een rijk verleden. En ook nu nog eigendom van de Navajo-indianen.

97

Bandhavgarh National Park

Bandhavgarh National Park is een van de meest bekende tijgerparken in India. Het is dan ook een van de beste plekken om een tijger in het wild te zien.

96

Vancouver Island

Vancouver Island in het westen van Canada is synoniem voor absolute wildernis. Vancouvereiland, zoals wij het in het Nederlands noemen, is ideaal voor een vakantie in de natuur. Waarbij je talloze excursies kunt doen om de wilde dieren hier te ontmoeten. Maar ook om zelf op pad te gaan. Door te wandelen of te fietsen, alsook om te kamperen bijvoorbeeld.

95

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni is een unieke zoutvlakte in Bolivia. En hij is groot, maar vooral ook mooi. En je kunt hem relatief eenvoudig beleven; in een groep of individueel. Dit gebeurt met een jeep of andere vierwielaangedreven auto. Al kun je ook zelf er naar toe rijden met je huurauto. Dit zijn de beste tips en alle attracties zodat je het optimale uit je reis haalt.

93

Kibale Rainforest

Het Kibale Rainforest is een natuurgebied in Oeganda. Dit is het leefgebied van de chimpansees. Die je hier als toerist kunt ontmoeten. Er zijn speciale excursies om deze dieren te zien. En ja, deze zijn kostbaar. Zowel in prijs als in beleving.

93

Etosha National Park

Etosha National Park is een van de grootste natuurgebieden in Namibië. Het wildpark Etosha is wereldberoemd vanwege de wisselende seizoenen en hoe de dieren hierop reageren.

92

Florida Keys

De Florida Keys bestaan uit ongeveer 1.700 kleine eilanden in het zuiden van Florida. Dit zijn koraalrotsen, die weelderig begroeid zijn met mangroven. Dit is een bijzonder stuk tropen in de Verenigde Staten. Het uiterste puntje, Key West, is vooral bekend van Ernest Hemingway. Hij schreef er bekende boeken als For Whom the Bell Tolls, A Farewell to Arms en The Snows of Kilimanjaro.

89

Devils Tower

Devils Tower is een unieke rots in de Verenigde Staten. Dit natuurwonder is bij ons niet zo bekend als toeristische trekpleister. Maar dit natuurwonder werd in 1906 al uitgeroepen tot het eerste Nationale Monument in het land. En met een reden.

88

Pantanal

De Pantanal is een immens moerasgebied in het westen van Brazilië. Een klein deel ligt in Bolivia en Paraguay. Over de omvang van het gebied wordt nog steeds gediscussieerd. Meestal wordt namelijk een omvang van zo’n 210.000 km2 aangehouden.

87

Horseshoe Bend

Horseshoe Bend is een wonderlijke knik in de beroemde Colorado-rivier in de Verenigde Staten. Deze plek is bekend vanwege de foto’s op Instagram en Facebook. Hier maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor je een goed beeld op een groot deel van de rivier. De vorm van de rivier lijkt van bovenaf op een hoefijzer, vandaar de naam.

87

Cappadocië

Cappadocië is een sprookjeslandschap in Turkije. Het gebied is vooral beroemd door de stenen schoorstenen, die er sprookjesachtig uit zien. Je vindt deze stenen pilaren in de vele valleien hier. Die je met name te voet kunt ontdekken. Al zijn er ook genoeg excursies om het bijzondere landschap goed te kunnen zien.

87

Arches National Park

Arches National Park is een van de natuurwonderen van de Verenigde Staten. In een relatief klein gebied in Utah heeft Moeder Natuur meer dan 2.000 natuurlijke bogen van rood zandsteen gecreëerd. De grootste is maar liefst 88 meter lang. En dat alles op slechts 182 km2 in de Amerikaanse staat Utah.

86

Great Smoky Mountains National Park

Great Smoky Mountains National Park is een gebergte in het oosten van de Verenigde Staten. Het ligt op de grens van de staten Tennessee en North Carolina. In dit deel van de Appalachen leven veel wilde dieren. Waaronder opvallend veel zwarte beren, net als veel hertensoorten. De naam komt van de mist die vaak over de toppen van de bergen hangt.

84

Hang Son Doong grot

De Hang Son Doong grot in Vietnam staat sinds 2009 internationaal bekend als de grootste grot ter wereld. Je kunt de grot bezoeken, deze meerdaagse excursie is een heerlijk avontuur.

82

Virunga-gebergte

Het ruige Virunga-gebergte ligt op de rand van drie landen: Congo, Rwanda en Oeganda. Met elk nationaal parken die het leefgebied van de berggorilla’s moeten beschermen. Het regenwoud op de vulkanen hier herbergt de meeste soorten dieren van Afrika.

82

Badlands National Park

Badlands National Park; de naam zegt genoeg. Het is een bijzonder natuur fenomeen in de Verenigde Staten. En het geeft wel aan dat dit gebied weinig mensvriendelijk is. Toch leefden hier diverse indianenvolkeren, waaronder de Sioux. Maar voor de ontdekkingsreizigers die hier op zoek waren naar vruchtbare grond was dit onbruikbare grond. Vandaar de naam.

77

Fraser Island

Fraser Island is een uniek eiland aan de oostkant van Australië. Het is het grootste zandeiland ter wereld. Maar het heeft een zeer divers landschap. Met diverse meren, mangroves, tropisch regenwoud en eucalyptusbossen die je kunt ontdekken. En hier leeft het roofdier van Australië, de dingo. Die je hier eenvoudig kunt spotten. Maar ook kun je hier talloze andere dieren tegen komen.

76

Vallei van Viñales

De Vallei van Viñales behoort tot de absolute bezienswaardigheden van Cuba. Deze regio heeft een uniek landschap, waar je goed kunt wandelen en paard rijden.

74

Dovrefjell National Park

Dovrefjell National Park is een uniek natuurgebied in Noorwegen. Het wordt vaak liefkozend het dak van Noorwegen genoemd. Via de diverse wandelpaden in het park kun je zelf op zoek gaan naar een bijzonder dier; de muskusos. Maar dit kan ook met een gids.

74

Zion National Park

Zion National Park behoort tot de mooiste nationale parken van de Verenigde Staten. Het natuurgebied is ongekend populair bij de Amerikanen, maar opvallend genoeg minder bij de Europeanen.

73

Okavango Delta

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Dit natuurgebied in Botswana is perfect voor een safari. Het is een ultiem natuurgebied met opvallend veel wilde dieren. Die zich meestal opvallend makkelijk laten zien.

73

Bromo Vulkaan

De wereldberoemde Bromo vulkaan beklimmen is een van de meest populaire excursies in Indonesië. De Bromo vulkaan is 2.392 meter hoog en zeker niet de hoogste, maar wel de mooiste.

72

Ranomafana National Park

Ranomafana National Park is één van de parels van Madagaskar. Lemuren zijn het visitekaartje van Madagaskar. Deze kleurrijke halfapen komen alleen op dit Afrikaanse eiland voor, net als veel andere dieren en planten hier. Het oostelijk regenwoud van het eiland herbergt bekende natuurreservaten als Ranomafana. Waar de evolutie in het echt te zien is.

71

Mesa Verde National Park

Mesa Verde National Park is een unieke plek in de Verenigde Staten. Op deze archeologische plek kun je veel te weten komen van de bijzondere Anasazi-indianen, die hier ooit leefden. En hun ingenieuze huizen in de rotsen bouwden. Hier krijg je een bijzonder kijkje in de geschiedenis van de Verenigde Staten. En dan met name over de indianen, iets waar niet veel meer van over is.

70

Chobe National Park

Chobe Nationaal Park in Botswana is een beroemd natuurgebied. Het park behoort tot de meest aansprekende natuurparken. Dat je eigenlijk bij een bezoek aan dit land niet mag overslaan. Dit natuurgebied is wereldberoemd om zijn vele olifanten. Al is er ook veel ander wild te vinden op je safari. Waaronder nijlpaarden en talloze andere dieren als antilopes. Dit is Afrika pur sang. Maar er zijn meer attracties.

68

Atacama Woestijn

In de Atacama Woestijn zijn plekken waar het nooit regent. Op sommige plekken komt zelfs geen leven voor. Een gebied waar je liever niet bent. Maar deze woestijn in het noorden van Chili is uniek. De Atacama Desert moet je zien om te geloven.De hoogste geisers ter wereld. En de hoogste vulkaan ter wereld. Maar ook extreme zoutvlaktes, warmwaterbronnen en woestijndorpjes. Dat is de Atacama ten voeten uit.

67

Kalahari Woestijn

De Kalahari Woestijn in Afrika is één van de grootste zandvlaktes ter wereld. Je kunt dit natuurgebied eenvoudig bezoeken. Waar je op safari kunt om de vele wilde dieren te zien. Er zijn diverse andere excursies om de Kalahari Woestijn te beleven. In dit artikel noem ik daarnaast de leukste bezienswaardigheden voor je bezoek.

66

Kahuzi-Biega National Park

Kahuzi-Biega Nationaal Park is een rijk natuurgebied in de Democratische Republiek Congo. Het bergachtige gebied omvat twee slapende vulkanen. Dit is het leefgebied van bijzondere dieren waaronder de chimpansee, maar ook de berggorilla.

66

Yoho National Park

Yoho National Park is een relatief onbekend natuurgebied in de Rocky Mountains. Je vindt het in het westen van Canada. Het is een ruig gebied, waar je perfect kunt wandelen in de fraaie bergen. Waarbij je een redelijke kans hebt om wilde dieren tegen te komen.

65

Apostle Islands

Apostle Islands National Lakeshore bestaat uit een aantal eilanden in Lake Michigan. Dit is een bekend meer in het noorden van de Verenigde Staten. Met name in de winter zijn ze bijzonder. Maar ook in de zomer is dit een goede plek om te kajakken en bijvoorbeeld zwarte beren te zoeken.

64

Masai Mara National Reserve

De Masai Mara in Kenia maakt deel uit van de Serengeti-vlakte. Dit is de thuisbasis van het beroemde Masai-volk, maar ook van de Big Five. En, hier is jaarlijks de migratie van miljoenen blauwe gnoes, steppezebra’s en Thomsongazelles te zien.

63

Chitwan National Park

Chitwan National Park is het oudste nationale park van Nepal. Hier kun je op safari om te zoeken naar met name twee dieren; de tijger en Indische neushoorn.

62

Pyreneeën

De Pyreneeën zijn een gebergte, gelegen op de grens van Frankrijk en Spanje. Het gebergte is maar liefst 430 kilometer lang. Het is ontstaan door de botsing van het Iberische schiereiland en het Europese vasteland. Er zijn 129 pieken met een hoogte van 3.000 meter of meer. Er zijn diverse nationale parken in de Pyreneeën, met opvallend veel wilde dieren. Ook voor wintersport is dit een ideale plek.

61

Berchtesgaden Nationaal Park

Berchtesgaden Nationaal Park in Duitsland is een bergachtige plek waar Moeder Natuur nog heerst. Het is het enige Duitse nationale park in de Alpen. Maar wel een met diverse unieke attracties.

60

Grand Teton National Park

Grand Teton Nationaal Park is een minder bekend nationaal park in de Verenigde Staten. Het ligt in de staat Wyoming. Naast andere bergen is dus ook de vallei rond de berg onderdeel van het nationaal park.

60

Calanques National Park

Calanques National Park ligt in het uiterste zuiden van Frankrijk. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Wat zonde is, want dit natuurgebied aan de Middellandse Zee is zeer de moeite waard. Het is een van de minder bekende parels van de beroemde Provence.

60

Mercantour Nationaal Park

Mercantour National Park in Frankrijk is populair bij wandelaars en natuurliefhebbers. Dit deel van de Alpen is opvallend ruig. Het is een ideale plek om te wandelen, alsook te mountainbiken.

59

Pacific Rim National Park

Pacific Rim National Park op Vancouver Island is een fraai voorbeeld van de schoonheid van dit deel van Canada. Al is het eigenlijk een natuurgebied in een natuurgebied, want heel Vancouver Island is feitelijk de achtertuin van Moeder Natuur.

59

Wolong National Panda Nature Reserve

Het Wolong National Nature Reserve in China werd opgericht in 1963. Het was toen de eerste plek waar reuzenpanda’s werden opgevangen en voor uitsterven te behoeden.

58

Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru National Park is beroemd in Kenia. Het meer wordt in het Nederlands ook vaak Nakurumeer genoemd. Lake Nakuru is één van de beroemde meren van de Grote Slenk, zoals dit deel van Afrika wordt genoemd. Het is een belangrijke plek voor veel dieren. Sommigen komen hier alleen wat drinken, anderen leven hier.

58

Simien Mountains National Park

Simien Mountains National Park is een ruig berggebied in Ethiopië. Waar je bijzondere dieren als gelada (een grasetende aap), de unieke Ethiopische wolf, de walia ibex en de lammergier kunt spotten.

58

Danum Valley

Danum Valley is het meest bekende natuurgebied in Maleisisch Borneo. In Danum Valley kun je talloze excursies maken, in je eentje of met een gids. Waaronder ook nachtsafari’s.

57

Glacier Bay National Park

Glacier Bay National Park is een natuurgebied in Alaska. Dit relatief onbekende nationaal park in de Verenigde Staten is ten eerste een bonte mix van bergen en gletsjers. Ten tweede is het niet eenvoudig hier te komen, waardoor je nooit teveel toeristen tegen zult komen.

56

Monteverde Nevelwoud

Het nevelwoud van Monteverde in Costa Rica zit vol met dieren en planten, waaronder 420 soort orchideeën. Je kunt hier dagenlang hiken. Neem ook zeker de Sky Walk, dit zijn stalen bruggen die door de toppen van het nevelwoud lopen.

55

Blue Hole Belize

De Blue Hole in Belize spreekt tot de verbeelding. Dit gat in de oceaan is maar liefst 300 meter breed en 124 meter diep. Je kunt de Blue Hole bezoeken.

55

Fish River Canyon

Fish River Canyon is een van de wonderlijke landschappen van Namibië. Een ruig gebied waar door weer en wind talloze kloven zijn uitgesleten. Het is een proces dat ook nu nog door gaat.

55

Okapi Wildlife Reserve

In het Okapi Wildlife Reserve in de Democratische Republiek Congo kun je unieke dieren zien. Dit is de beste plek om de extreem zeldzame okapi te zien. Het dier is een bijzonder familielid van de giraffe.Met geluk zie je ze in het wild, maar het kan ook in het nabijgelegen wildpark. Hier worden dieren opgevangen die in de problemen zijn gekomen.

54

Algonquin Provincial Park

Algonquin Provincial Park is een groot en wereldberoemd natuurpark in Canada. Het is vernoemd naar de Algonquin indianen, die hier vroeger leefden. Het is het grootste en oudste park van de staat Ontario in Canada. Dit zijn de bezienswaardigheden en attracties voor je bezoek aan het Algonquin Provincial Park.

51

Makgadikgadi Zoutvlakte

De Makgadikgadi Zoutvlakte in Botswana is de grootste zoutvlakte ter wereld. Dit is een wonderlijk landschap waar planten en bomen proberen te overleven in extreme droogte. In dit extreme landschap kun je goed bezoeken. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden voor je safari.

50

Ná Pali Coast

Ná Pali Coast ligt aan de noordwestelijke kust van het eiland Kauai op Hawaï. Talloze speelfilms zijn hier opgenomen, waaronder klassiekers als Jurrasic Park. Bergen storten in dit deel van Hawaï meer dan 1.000 meter recht naar beneden. Dit kustgebied in de Verenigde Staten is synoniem voor dramatiek.

50

Camargue

De Camargue is een beschermd natuurgebied in Frankrijk. Het immense moeras bevat ruim zesduizend hectare zoet en brak water. Dit reservoir is zeer belangrijk voor het totale watersysteem van de Camargue. En dus ook voor de honderden Europese flamingo’s die je hier kunt zien.

50

Beierse Woud

Het Beierse Woud in het zuiden van Duitsland is een heerlijke plek om te ontdekken. Hier kun je dagenlang wandelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een dag op pad. Er zijn talloze gemarkeerde wandelpaden.

50

Ujung Kulon National Park

Ujung Kulon National Park is uniek. De reden is simpel. De zeer zeldzame Javaanse neushoorn leeft alleen nog in Ujung Kulon Nationaal Park.

49

Palouse Falls State Park

Palouse Falls is een pareltje in de staat Washington in de Verenigde Staten. Het uitzicht op de waterval is bijzonder; je ziet het water over de rand vallen in de rivier in een omgeving waar je u tegen zegt.

48

Olympic National Park

Olympic National Park behoort tot de absolute natuurparels van de Verenigde Staten. Het is ruig en ongekend rijk aan leven. Dit zijn de gematigde regenwouden. Met veel neerslag, maar dus ook veel begroeiing, watervallen en meer. En dat alles vlakbij de stad Seattle in het westen van Amerika.

47

De Moerputten

De Moerputten is een wonderlijke plek. Hier reed ooit een trein, maar nu is de oude spoorlijn een wandelpad. Inclusief de beroemde brug. Vergeet ook het omliggende moerasbos en de graslanden niet te ontdekken. Tegenwoordig is het een parel van de natuur in Noord-Brabant.

47

Denali National Park

Denali National Park is de parel van het ruige Alaska. Dit immense natuurgebied staat voor wildernis en extreme temperaturen. Een plek waar mensen niet meteen aan denken voor een vakantie. Maar plekken als Denali bieden ook rust en ruimte en een intieme natuurbeleving. Daarnaast biedt het vergezichten die op het netvlies blijven hangen. En dat uniek is in de Verenigde Staten.

47

Abruzzen

De Abruzzen wordt wel het ruige hart van Italië genoemd. Met het Apennijnen gebergte. Het gebied is ongeveer zo groot als een derde van Nederland. Aan de oostkust van dit gebied vind je maar liefst vier nationale parken, en diverse regionale parken. Het maakt onderdeel uit van de Apennijnen, een gebergte dat dwars over Italië loopt.

47

Garamba National Park

Garamba National Park is een bijzondere plek in Democratische Republiek Congo. De Afrikaanse olifant is de grootste bezienswaardigheid van het park. Al vind je hier nog meer dieren, waaronder de bijna uitgestorven kordofangiraffe. Dit is een ondersoort van de gewone giraf.

46

Zwitsers Nationaal Park

Het Zwitsers Nationaal Park werd in 1914 opgericht. Het is relatief onbekend, wat bijdraagt aan de charme. Je vindt hier alles wat de Alpen zo uniek maakt. En, de bergdorpen zijn anders dan die in de omgeving en omliggende landen. Kijk zelf maar.

46

Tortuguero National Park

Tortuguero National Park is een wereldberoemd natuurgebied in Costa Rica. Waar je oog in oog kunt staan met talloze wilde dieren. Waaronder opvallend veel soorten zeeschildpadden.

46

Waimea Canyon

Waimea Canyon State Park op het eiland Kauai is de mooiste kloof van Hawaï. Hij wordt dan ook wel de Grand Canyon of the Pacific genoemd. Door regen zijn hier diepe kloven ontstaan in het landschap.

45

Naica Crystal Cave

De Naica Crystal Cave is relatief onbekend. Cueva de los Cristales, oftewel Cave of the Crystals in Naica in Mexico is uniek op de wereld.

45

Wells Gray Provincial Park

Wells Gray Provincial Park in Canada is minder bekend, al is de bijnaam park met watervallen. Dit natuurgebied herbergt drie grote watervallen, waarvan er eentje heel populair is op social media. Waardoor hier meer en meer mensen komen kijken.

44

Mammoth Cave National Park

Mammoth Cave National Park is een ongekend groot grottenstelsel in de staat Kentucky in de Verenigde Staten. Je kunt een deel van de grotten verkennen via een rondleiding. Dit gaat met een gids, die je veel uitleg geeft over de vele gangenstelsels. Veel ervan zijn met elkaar verbonden.

43

Klein Bonaire

Klein Bonaire is wereldberoemd vanwege de natuur. En dan met name de onderwaterwereld. De mangroven rond het koraaleiland zijn een belangrijke kraamkamer voor vissen, schelpdieren en zeeschildpadden. De dierenwereld behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van dit eiland. Wat je snel zult merken als je hier bent.

42

Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs is een van de natuurwonderen van Tsjechië. Een ideaal wandelgebied met talloze kastelen en burchten, dat je eenvoudig zelf kunt verkennen. Met de auto en te voet. Of per fiets, want er zijn ook talloze fietspaden.

42

Madidi National Park

Madidi National Park in Bolivia is volgens wetenschappers één van de meest rijke gebieden ter wereld. Zowel wat dierenleven als plantenleven betreft. Je kunt Madidi bezoeken, of althans kleine delen er van. Wat een heerlijk avontuur is. Zeker omdat je niet weet welke van de bezienswaardigheden je gaat zien. Want veel van de attracties zijn de dieren die hier leven.Dit is de plek waar de Andes overgaat in de Amazone, oftewel besneeuwde bergen die overgaan in nevelwoud en via droge wouden uiteindelijk uitmonden in laagland regenwoud en pampa. Waardoor je een grote diversiteit aan landschappen kunt zien. Met ongekend veel dieren.

41

Monfragüe National Park

Monfragüe National Park is een ruig gebied in de Extremadura in Spanje. Een toevluchtsoord voor zeldzame dieren als de Iberische lynx, de monniksgier en talloze andere roofvogels. Een heerlijke plek om te wandelen. Kijk wel af en toe omhoog.

40

Manu National Park

Manu National Park is het meest bekende natuurgebied in Peru. Denk aan jungle, een uitbundige flora en fauna en lokale stammen die hun leven midden in de natuur in stand houden. Met veel wilde dieren die zich relatief makkelijk laten zien. Dit is bijvoorbeeld een van de beste plekken om de jaguar te zien.Manu National Park is het toonbeeld van de Amazone. Een park dat pas recent bekend is geworden door de papegaaien die hier massaal klei eten om zo de giftige stoffen uit hun lichaam kwijt...

40

Corcovado National Park

Corcovado National Park in het zuidwesten van Costa Rica is absolute wildernis. Denk aan een immens ongerept regenwoud dat uitkomt op zee.

40

Kootenay National Park

Kootenay National Park ligt naast het wereldberoemde Banff National Park. Maar Kootenay is veel minder bekend. Dat is onterecht. Het biedt dezelfde wildernis, dezelfde wilde dieren, maar veel minder toeristen.

38

Matobo Hills

Matobo Hills in Zimbabwe zijn granieten rotsen, die opvallend groot en rond zijn. Dit Werelderfgoed is tevens bekend vanwege dieren, zoals neushoorns. Ook vind je hier rotstekeningen van onze voorouders.

37

Arenal-vulkaan

De Arenal-vulkaan is het toonbeeld van Arenal National Park in Costa Rica. In het natuurpark ligt de Arenal, een kegelvormige, actieve vulkaan van 1.657 meter, met overal afgekoelde lavastromen.

36

Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen vormen het grootste deel van de Ardennen. Dat in het zuiden van België ligt. Het is een populair laaggebergte om te relaxen of juist lekker actief te zijn te voet of op de fiets. De bekendste plaatsen zijn Spa, Verviers, Chimay, Bastenaken, Neufchâteau en Malmedy.

36

Channel Islands National Park

Channel Islands National Park is een groep eilanden voor de kust van Los Angeles. Je kunt hier kamperen, wandeltochten maken, kajakken, snorkelen en duiken. Het is een van de minder bekende natuurgebieden in Californië. Maar dat is onterecht.

35

Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio behoort tot de parels van Costa Rica. Hier kom je gegarandeerd veel wilde dieren tegen, waaronder luiaards en diverse soorten apen.

35

Fitz Roy

Fitz Roy is een beroemde berg in Los Glaciares National Park. De Fitz Roy wordt ook wel Cerro Chaltén genoemd. Volgens veel reizigers is Fitz Roy de absolute bezienswaardigheid van Los Glaciares.De berg en haar omgeving is een heerlijk wandelgebied. Dit geldt zowel voor de kant van Argentinië als ook in Chili.

34

Centraal Suriname Natuurreservaat

Het Centraal Suriname Natuurreservaat is het grootste natuurgebied in Suriname. In dit afgelegen deel van het regenwoud zie je de mix van natuur en de cultuur van de bosnegers. Het is synoniem voor het Centraal Suriname Natuurreservaat, waar mens en dier samen leven.Het Centraal Suriname Natuurreservaat is Werelderfgoed van UNESCO. Midden in de Zuid-Amerikaanse jungle vind je niet alleen veel dieren, maar ook de rijke cultuur van de bosnegers en lokale indianenstammen.

34

Gorongosa National Park

Gorongosa National Park in Mozambique kent een unieke geschiedenis. Een rijke Amerikaan stopt miljoenen in het park om het weer de oude status te geven. Als je hier komt, krijg je alles te horen over de glorie en de rijkdom. En je kunt op safari om de talloze wilde dieren te zien. Maar Gorongosa heeft meer bezienswaardigheden. Ook maakte ik een aantal excursies met de lokale bevolking.

33

Westelijke Woestijn

De Westelijke Woestijn van Egypte was ooit een oerzee. Bijzonder zijn de wit/gele krijtrots formaties die door erosie zijn ontstaan. Deze zijn te vinden in de Witte Woestijn. In de naastgelegen Zwarte Woestijn vind je overblijfselen van een vulkaanuitbarsting.

33

Katmai National Park

Katmai National park is de ruigte van Alaska in optima forma. In het park liggen maar liefst 15 vulkanen waarvan er nog 5 actief zijn, waaronder de Katmai en de Novarupta. De kustlijn bedraagt 160 kilometer.

33

Dinosaur Provincial Park

Dinosaur Provincial Park is een bijzonder natuurpark in het westen van Canada. Het is een van de rijkste vindplaatsen van fossielen van dinosauriërs in de wereld. En dat in een landschap dat ook nog eens heel fraai is. Waardoor je bij het wandelen in Dinosaur Provincial Park echt je ogen uit kijkt.Een bezoek aan Dinosaur Provincial Park staat niet bij iedereen op het verlanglijstje. Bij mij wel, want ik ben wel benieuwd hoe ze dinosaurussen vinden. En dan is deze plek dus de juiste.

32

Eifel

De Eifel is een fraai laaggebergte in Duitsland. Het ligt in een soort driehoek tussen Aken, Koblenz en Echternach. Met bossen, kastelen en historische dorpen met vakwerkhuizen. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter. Het is een heerlijk gebied om te ontdekken, er is meer dan genoeg te doen.

32

Nationalpark Sächsische Schweiz

Het Nationalpark Sächsische Schweiz is een natuurgebied in het uiterste zuiden van Duitsland. Het is vooral populair bij wandelaars en klimmers. Maar dan wel bij de Duitsers, opvallend genoeg veel minder bij de Nederlanders. Al neemt de interesse de afgelopen jaren toe.

31

Gombe Stream National Park

Gombe Stream National Park in Tanzania is wereldberoemd. Dit is de plek waar Jane Goodall haar baanbrekend onderzoek naar chimpansees deed. Je hebt een redelijke kans deze bijzondere dieren in het wild te zien.

31

Bazaruto Archipel

De Bazaruto Archipel is een groep van zes eilanden voor de kust van Mozambique. Een groot deel is uitgeroepen tot nationaal park door de rijkdom aan dieren en de fraaie zandstranden.

30

Snowdonia National Park

Snowdonia National Park is de parel van Wales. Dit gebergte in het noorden van Wales dat bekend staat als wandelparadijs. Maar ook mountainbikers kunnen hier goed terecht. En bergbeklimmers. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden voor het machtige Snowdonia.